Читать «Науково-фантастична пов╕сть "Програм╕ст".» онлайн - страница 11

Владимир, Безверхняя Безверхний

- Це ╕ ╓ твоя Мар╕? - запитав Лев Борисович. - Ти хочеш здивувати мене вм╕нням створювати образи, под╕бн╕ до людей? - не приховуючи ╕рон╕╖, ска-зав професор. - Це п╕д силу зробити нав╕ть школяру.

- Не зовс╕м так, - в╕дпов╕в Олег. - Я навмисне створив таку в╕зуал╕зац╕ю. Спочатку бавився машинками ╕ вигадував не╕снуючих ╕стот. Але п╕зн╕ше вир╕шив, що чолов╕ку природн╕ше ╕ при╓мн╕ше працювати з д╕вчиною.

Олег клацнув клав╕шою F1 ╕ на екран╕ б╕ля Мар╕ з'явилися п'ятдесят б╕лих квадрат╕в з числами в╕д одиниц╕ до п'ятдесяти. Олег курсором перем╕щував квадрати, з╕бравши ряд чисел: 1, 2, 5, 4, 9, 8, 45, 50, 11, 3. П╕сля цього швидко зруйнував його, перем╕стивши квадрати по екрану у дов╕льному порядку.

- А тепер уважно див╕ться, Лев Борисович, - мовив Олег.

Професор побачив, як Мар╕ пов╕льно наближалася до кожного з квадрат╕в ╕ поступово збирала ╖х. Результат ╖╖ роботи показав, що вона в╕дновила ряд, створений Олегом:

1, 2, 5, 4, 9, 8, 45, 50, 11, 3

- Зачекай, - мовив Лев Борисович, не зводячи очей з екрану. - Це означа╓ т╕льки те, що вона може повторювати елементарн╕ операц╕╖.

Н╕, - заперечив Олег. - Цьому вона навчилася сама. ╤ зараз ви побачили не в╕дтворення ╕нструкц╕й, а усв╕домлену д╕ю на подразнення середовища. Це найпрост╕ший вид творчост╕, який виника╓ на основ╕ аналог╕╖. Я впевнений, що з часом вона почне д╕йсно творити ╕ зм╕нювати св╕й св╕т, сво╓ середови-ще, робити його комфортним для себе ╕ п╕дн╕меться до р╕вня могутнього ╕нтелекту.

- Зда╓ться, наша зустр╕ч - це подарунок дол╕. Саме для мене, - сказав професор, розм╕щуючись у кр╕сл╕. - Ти досягнув результат╕в, як╕ мен╕ нав╕ть ╕ не снилися, тому я не можу дозволити тоб╕ зникнути знову.

- Це не просто, - мовив Олег, - я в╕льний художник. ╤ в мо╖ подальш╕ плани не входило знову працювати в ╕нститут╕.

- Я пропоную тоб╕ очолити проект "Альфа", кер╕вником якого до ц╕╓╖ мит╕ був я.

- Н╕, така перспектива мене не приваблю╓, - похитав головою Олег, ховаю-чи диск.

- Вислухай мене уважно. Цей проект - не ╕грашка, яку можна покинути у будь-який час. В╕н контролю╓ться державою ╕ ми повинн╕ за будь-яких умов виконати покладен╕ на нього завдання. З твого боку потр╕бне ч╕тке ц╕леспрямоване кер╕вництво, в усьому ╕ншому обмежень не ╕снуватиме. Кр╕м того, скажу тоб╕ в╕дверто, ми не можемо залишити поза увагою людину, яка в питаннях безпеки держави сягнула надто далеко.

- Н╕чого не скажеш, приваблива пропозиц╕я, - мовив Олег. - Але ж ви поз-бавля╓те мене вибору.

- ╤нод╕ найкращий виб╕р - коли в╕дома лише одна дорога. То як, погоджу╓шся? - Лев Борисович нетерпляче к╕лька раз╕в постукав ол╕вцем по стол╕ ╕ рвучко встав.

- Потр╕бно подумати, - в╕дпов╕в Олег, приклавши вказ╕вний палець до рота, наче наказу- вав соб╕ не випереджати под╕╖.

- Молод╕сть ╕ вперт╕сть - риси, як╕ зм╕нити може лише час. - В╕н з╕тхнув ╕ п╕сля невеличко╖ паузи в╕в дал╕. - Мен╕ в╕домо, що час в╕д часу пом╕чався неконтрольований доступ до дуже важливих файл╕в, як в наш╕й держав╕ ,так ╕ в ╕нших. Хакер, який це робив, н╕коли не залишав сл╕д╕в, за ним полюють розв╕дки семи кра╖н. Ти не зна╓ш, хто б це м╕г бути?