Читать «Машина за ангели» онлайн - страница 310

Ник Харкауей

Джо Спорк се опитва да не си глътне езика. Един от охранителите го плесва весело по гърба.

— Сериозно си загазил с тази мацка, момче.

Хариет кима:

— Разбирам.

— Споменавам го, понеже бих желала да ви поканя да участвате в твърде незаконен план, който наскоро измислих, за да спася живота на сина ви и да донеса определена справедливост на онези, които причиниха на него и на други хора сериозни страдания. Също така вярвам, че с това ще допринесем за процеса по спасяване на човешката раса от свършек, който е не само неприятен, но вероятно и богохулен, или поне наймалкото ще намали риска за обществото, какъвто представлява един господин с особена злонамереност.

— О! — възкликва Хариет Спорк.

— Ако желаете да вземете участие, трябва да дойдете с мен и да правите точно каквото ви кажа. Няма да скрия от вас, че има известен риск. Поздравете сина си.

— Здравей, Джошуа.

— Здравей, мамо.

— Ще си взема палтото — решава Хариет Спорк.

— Добре — отвръща Поли Крадъл. — Бройка номер едно — налична.

* * *

Аби Уотсън седи на неудобна пейка пред болницата „Сейнт Питър енд Сейнт Джордж“ на „Стокър Стрийт“. Съпругата на анархист, който „си общува с терористи“, изглежда крехка и самотна. Едва вдига очи, когато до нея сяда някой.

— Мис Уотсън — обажда се новодошлата.

— Махай се.

— Ей сегичка. Нямам много време. Възнамерявам да отвлека и разпитам един от господата, отговорни в голяма степен за травмата на съпруга ви. След това ще предам тази информация на любовника си, Джо Спорк, който ще я използва, за да се противопостави на машинациите на индивида, надяващ се да спечели от техните действия. Вероятно е по време на противопоставянето този индивид да предаде Богу дух. Ако не го стори, ще остане завинаги в затвора. Освен това господата в правителството, разрешили и дори одобрили поведението му, ще бъдат привлечени към някакъв вид отговорност.

Аби Уотсън вдига глава. Жената до нея е дребна, тъмнокоса и много красива, но в нея се крие стомана, каквато Аби рядко е срещала. Зад гърба й, малко смутена, стои възбудена на вид монахиня. Хариет Спорк се усмихва притеснено.

— Трябва да ви кажа също — продължава непознатата, — че, освен ако не възразите, по-късно днес Гриф ще бъде преместен под грижите на швейцарски специалист. Доктор Фон Берген ще долети от Цюрих с екипа си. Гриф ще бъде подложен на експериментално лечение, при което тъкани и органи се посаждат в полимерна матрица с помощта на неутрални стволови клетки. Доколкото разбирам, в момента този процес е толкова бърз, че с просто око се вижда как растат. Доктор Фон Берген предвижда, че Гриф ще се възстанови напълно — при нужните време и грижи, а и от двете ще разполага в изобилие. В процедурата няма почти никакъв риск, особено имайки предвид, че, както разбирам, алтернативите са доста ограничени. Поради това вероятно ще пожелаете да избегнете всякакво въвличане в моята дейност. Напълно бих ви разбрала.