Читать «Машина за ангели» онлайн - страница 276

Ник Харкауей

— Не знам откъде да започна — казва. — Забравих. Сенилност.

Джо кима. Запознат е с усещането да не можеш да вярваш на собствения си ум.

— Коя си ти?

Еди кима с благодарност.

— Името ми го знаеш. Едно време бях… е, едно време работех с баба ти. Бяхме приятелки. Била съм и много други неща освен това. Предимно — шпионин. Един вид полицейска служителка. А сега, предполагам, съм революционерка. Терористка… — тя въздъхва. — Тази работа с променянето на света е потрудна, отколкото си представях.

— Не знаех, че Франки е имала приятели — казва Джо.

— Джо, не прекалявай — обажда се Поли и целува косата му, за да не прозвучи обидно. — Те са били любовници.

Часовникарят автоматично поглежда към Еди и вижда как притеснението й прераства в широка усмивка.

— Ами да — казва тя. — Такива бяхме. А ти, млада госпожице, си същинско шило в задника, а?

Поли свива рамене:

— Вярвам в нуждата тези неща да се изваждат на открито. Спестява недоразумения по-късно.

Еди преценява, че е съгласна, и миг по-късно подема цялата история от самото начало — макар и в силно съкратен вид — като я разказва без спънки от мига, когато Абел Джасмин е дошъл в училището на лейди Грейвли и чак до скорошното си внезапно решение, че следва да се направи нещо.

Джо слуша тайната история на Дома на Спорк — или по-скоро на Фосойо — и под черно-белия пласт долавя истинността. Ето оттук е дошла мъката на Дениъл. Тук се е родила манията на Матю. Така са започнали нещата и така са се развили.

Това прави и корена на скорошната му болка по-маловажен. Еди е извор на сведения за неговата личност, за корените му. Джо иска да я сложи в стъклена витрина, да я навива с ключе и вечер да си я пуска. Животът й е толкова ярък. И той също е част от нейната история, която на свой ред е част от неговата. Накрая излиза, че все пак — не е закъснял прекалено за всичко.

— Светът е в ръцете на идиоти — виква Еди за убедителност, сбъркала мълчанието му за съмнение или неодобрение. — Студената война приключи, а те какво правят? Мъчат се да наченат нова. По-богати сме, отколкото някога сме били. Какво става? Горим горите и взимаме назаем толкова пари, че внезапно сме обеднели. Всичко е с краката нагоре, и то само защото хората не внимават! А светът би трябвало да е съвършен. Нали това искахме. За това съм работила. Десетилетия наред! Крих машината на Франки с години. За нищо. Заради шепа шарлатани които ми разправят, че съм на върха на щастието, докато крадат пенсията на съседа ми!

Тя се укротява и си мърмори под нос. Мърсър свива устни.

— Пчелите вече са се разпределили из по-голямата част от света — казва той. — От време на време има изблици на истина, но трябва да кажа, че не забелязвам планетата да завзема нова ера на любов и разбирателство. В Африка положението е особено лошо. Специалната връзка ефективно е свършена. Ядрените държави, между другото, са се заклели едновременно да задействат оръжията си, ако се окаже, че Разбиращата машина — наричат я оръжие за масово разрушение — е била нарочно задействана срещу техните граждани от друга нация. Което, разбирам, се случва още преди машината реално да се задейства. Това са само тестове. Ако такова е глобалното по-добрение на човечеството, не искам и да знам как ще изглежда кризата.