Читать «Майстер реліквій» онлайн - страница 52

Крістофер Баклі

Він узяв ножа, щоб розпечатати послання. Цього разу, думав він, мають бути нарікання на Фрідріха за те, що він не з'явився на посвячення Альбрехта у кардинали. Та це не було пов'язане з Лютером. Справа у стані здоров'я Фрідріха.

Спалатин пробіг очима рядки.

Господи!

Він кинувся до помешкання Фрідріха і вручив йому листа. Фрідріх почав читати, наморщивши лоба.

«Вашу плюгаву та нікчемну змову викрито. Ви дійсно вважаєте, що це зупинить нас від прагнення виконати волю Святого Престолу в Римі — притягнути вашого монаха-єретика до суду? Якщо так, то ви помиляєтеся, рівно як і порушуєте закон…»

Фрідріх підняв очі на Спалатина.

— В ім'я Господа, що він верзе?

— Читайте далі.

«Ваш агент у цій ганебній зрадницькій справі, майстер реліквій Дісмас, — мій в'язень. Повірте мені на слово, він зазнає найсуворіших тортур. Також повірте, що його свідчення, які сповна описують брудні подробиці вашої богохульної махінації, незабаром будуть розповсюджені по всій Імперії і знеславлять Саксонію і Веттінів.

Підписано сього дня вашим братом у Христі, чиє Святе Ім'я ви ганьбите покровительством над єретиком Лютером, а зараз — найогиднішим святотатством».

Підпис.

Фрідріх похитав головою.

— Він остаточно збожеволів?

— Я вважаю, — розпочав Спалатин, — що було викрито те, що майстер Дісмас підробив плащаницю. Цим пояснюється, чому йдеться про святотатство і богохульство. А от чому він вплутує в цю справу вас — зовсім незрозуміло. Блюзнірство і святотатство. Але до чого тут ви?

Фрідріх пильно подивився на лист.

— Це якісь хитрощі. Щоб отримати перевагу у справі Лютера.

— Можливо. Але незрозуміла логіка. Принаймні, для мене.

Фрідріх зітхнув.

— Хай там що, але у нього Дісмас.

— Так. Боюся, що так.

— Це ти мені казав про якусь нову техніку, яку вони використовують?

Спалатин кивнув.

— І що це?

— Це називається, здається… Якась «Маріонетка». У них є… два способи використання.

— Просто розкажи мені, Георге.

— Гачки заганяють у вуха, руки і ноги. Жертву підвішують і смикають за мотузки. Звідси назва. Були такі, хто бажав, щоб Бернарда, того нюрнберзького шахрая, катували саме так. Це має популярність у глядачів, бо може тривати декілька днів.

Фрідріх набув зневажливого вигляду.

— Цей лист… Коли він був відправлений?

— П'ять днів тому.

— Господи!..

— Він міцний, Дісмас. Він був рейзелауфером, не забувайте.

— Теліпання на гачках відрізняється від військової служби, Георге. Те, що він вчинив, — неправильно, але я не залишу його на милість Альбрехтовим інквізиторам. Вам доведеться їхати дуже швидко. Готові?

Спалатин кивнув.

— Пропонуйте все, що забажає. З'ясуйте, чому він гадає, що саме ми стоїмо за цією… трагедією.

Спалатин уклонився і зібрався йти.

— Георге!

— Так, ваша милосте?

— Поверніть його, і тоді я сам скручу в'язи цьому лукавцю.

Спалатина провели до приймальні кардинала у манцькому палаці. Нестерпний біль від довгої їзди верхи змушував його скреготіти зубами, поки він шкутильгав по кам'яній підлозі. Він корив себе за те, що не в змозі приховати свій стан, і змусив себе випрямитись, увійшовши до зали. Коли він уклонився, щоб поцілувати простягнутий Альбрехтом перстень, йому стрельнуло в хребет.