Читать «Майстер реліквій» онлайн - страница 181

Крістофер Баклі

22

Засудженому до колесування залізним ломом або колесом ламали всі великі кістки тіла, починаючи з ніг, потім його прив'язували до великого колеса і встановлювали колесо на жердину. Засуджений опинявся горілиць, дивлячись на небо, і помирав від шоку і зневоднення, часто досить довго.

23

Гірський масив, передгір'я Альп з боку Франції.

24

Гільдеґарда Бінгенська (1098–1179) — німецька наставниця, яка заснувала дві жіночі монастирські общини. Відома як письменниця, поет, драматург, лінгвіст, натураліст, філософ, лікар, політичний консультант, провидиця і композитор. Вона є першим в історії композитором, чия біографія відома у подробицях.

25

Ви також тут, найясніший та наймогутніший герцог! (Іт.)

26

Тестон — важка срібна монета (до 10 г срібла), що чеканилася у Франції, починаючи з часів правління короля Людовика XII (1498–1515).

27

Ганнон — племінник карфагенського полководця Ганнібала, який командував частиною карфагенської армії у битві при Каннах (215 р. до н. е.).

28

Се плащаниця (лат.) — алюзія на слова Понтія Пілата: «Esse Homo».

29

Дарохранильниця, скринька зі Святими Дарами, а також архітектурне оздоблення над нею.

30

Моя провина, моя провина, моя дуже велика провина! (Лат.)

31

Високоякісний пергамент особливої вичинки.

32

Сестерцій — основна давньоримська латунна монета, досить дрібна, — сестерцій дорівнював чверті срібного денарія. Ауреус — золота монета, що дорівнювала 25 денаріїв. Солід — більш пізня римська золота монета вагою 5,5 г.

33

Звершилося! (Лат.)

34

Мімезис (грец. μιμήσις — наслідування) в античному світі — імітація тієї чи іншої особи засобами мистецтва. Ця «особа» могла бути предметом, ідеєю, героєм чи навіть богом.

35

Суворе та жорстоке покарання (фр.).

36

Пророцтво царя Давида щодо долі Ісуса Христа (Пс. 21, 19).

37

Мастихін (від іт. mestichino — «шпатель») — художній шпатель із тонкою довгастою сталевою стекою. Використовується для змішування олійних фарб, очищення палітри від залишків фарби і видалення помилково нанесених на полотно мазків.

38

Елітний підрозділ (іт.).

39

Іспанська легка кавалерія.

40

Це є Лотар (старофранц, скороч.).