Читать «Майстер реліквій» онлайн - страница 23

Крістофер Баклі

Його знайомство з Дісмасом було невдалим. Декілька років тому Фрідріх замовив Кранаху каталог своєї колекції реліквій. Тоді вона складалася лише з п'яти тисяч експонатів. Дісмас знав, що Кранах не у захваті від цього замовлення. Він волів би портрети писати чи вівтарні образи. Але ніхто не відмовляє покровителю. Кранах зганяв злість на Дісмасові — без кінця дратував його сумнівами щодо автентичності реліквій, відсапувався та пирхав. Вони ледь не побилися через листок з неопалимої купини. Зуб святого Єроніма також спричинив сварку. Але зараз Кранах уже почав з ним спілкуватися, хоча балакав через губу. Дюрер, друг Дісмаса, також був під опікою Фрідріха, втім, мав свою думку щодо Кранаха. Він не вважав його видатним. Дісмас не брався судити його роботи. Здається, картини були зовсім непогані.

Цілком можливо, що Дюрер мав таку думку через гроші. Як двірський художник, Кранах насолоджувався не лише славою, але й високою платою — кажуть, п'ятдесят гульденів на місяць, не рахуючи окремих винагород. Дюрер наполягав на тому, що той стільки не заслуговує. Дісмаса забавляло те, що Дюрер говорив про Кранаха. Художники, що з них узяти…

Але ж яка трапеза була підготовлена! Не дивно, що Фрідріх так роздався вшир. Їжа на великих тацях все прибувала й прибувала: оленина, ведмежатина, фазани, бекаси, коропи, краби, щука, оселедець, тріска. Сири, яблука, сливи. Дісмас наїдався досхочу, провівши минулий тиждень на дорожньому пайку. Вино лилося рікою. Згодом Дісмас відчув, що ось-ось лусне.

Під час десерту до зали увійшов один зі Спалатинових помічників, чимось дуже стурбований. Він нахилився до Спалатина і щось прошепотіти йому на вухо.

Фрідріх звелів:

— Кажи вголос.

— Брат Мартін, ваша милосте…

— Так.

— Він…

— Кажи!

— Він вивісив оголошення, ваша милосте. На дверях церкви.

5. Дюрер

— Яке оголошення?

— Воно досить довге, ваша милосте. Я не встиг прочитати повністю. Це… ну, ви б назвали його звинуваченням. Це стосується монаха Тецеля. Дев'яносто п'ять звинувачень.

Спалатин застогнав.

— Я знав, що щось подібне трапиться! — мовив він.

— Дев'яносто п'ять?

Фрідріх посміхнувся.

— І всі помістилися на дверях церкви?

— Він міг би попередити нас, — сказав Спалатин. — Дозвольте мені йти, ваша милосте!

Спалатин з помічником вийшли, залишивши Фрідріха, Дісмаса і Кранаха у повній тиші.

Дісмас скінчив свою розповідь.

Дюрер сказав:

— Від цього у Фрідріха, мабуть, схопило шлунок.

Він торкнувся полотна на мольберті та спитав:

— Довелося давати йому проносне?

Дісмас сидів біля великого вікна у студії Дюрера.

— Його це все забавляло. Хто був стурбований — так це Спалатин.

— Кажеш, Лютер приклеїв це простирадло? Казали ж — прибив цвяхами.