Читать «Ловецът на глави» онлайн - страница 157

Дуглас Престон

Но нямаше значение: ако това беше мястото, където неговата плячка искаше да продължат лова – добре. Така да бъде.

Озмиян угаси фенерчето. Сега трябваше да продължи на лунната светлина и според усета си, напредвайки покрай увисналите, зеещи врати много предпазливо. Трябваше да бъде непрекъснато нащрек и да се довери на своя почти свръхестествен усет за надвиснала опасност. Беше сигурен, че Пендъргаст му е подготвил засада. Той беше като онзи ранен лъв, чакайки в горичката мопане, за да се хвърли срещу своя мъчител.

След като мина покрай купчина бетонни отломки, Озмиян влезе в голямо отворено помещение, което очевидно някога е било обща спалня. Леглата, още подредени в редици, сега се бяха превърнали в почернели железни рамки. Далечната стена беше рухнала и зад нея се виждаше баня с напукани от горещината порцеланови мивки, обгорели писоари и оголени душ кабини, в много от които арматурата се беше огънала и разтопила.

Следата на Пендъргаст го отведе до главното стълбище на крило „Д“.

То представляваше истински кошмар на разрушението. На Озмиян му беше трудно да повярва, че още не е рухнало. Естествено, избирайки най-опасния район, плячката беше тръгнала нагоре по стълбите. Отново се запромъква с крайна предпазливост и в пълна тишина. Очаквайки всеки момент засада, Озмиян се качваше опипом по смрадливото извито стълбище. Следата излезе от стълбището на втория етаж и той отново попадна в съсипан коридор – истински лабиринт от обгорели и извити греди. По протежение на коридора лежеше маркуч – очевидно зарязан от пожарникарите, които бяха потушили огъня. Краят му все още беше завит към пожарен кран. Той спря. Нещо беше лежало на пода близо до маркуча и пресните следи от драскане в слоя въглени и прах показваха, че Пендъргаст го е вдигнал. Какво ли е?

Свръхестествените му ловни инстинкти започнаха да сигнализират. В предишния му живот на ловец на едър дивеч подобно усещане означаваше, че вече е близо; че плячката е решила да се обърне и да се изправи срещу него; и че нападението е предстоящо. Той се спря и напрегна. Един особено силен порив на вятъра предизвика взрив от скърцания и на Озмиян се стори, че цялата постройка може да рухне всеки момент. Кога беше този пожар? Спомни си, че миналата година. Сградата още не беше рухнала, така че нямаше нужда да се притеснява твърде много, че ще падне точно сега. Стига някой да не й помогне.

Аха! Този мисъл беше истинско откровение. Беше размишлявал каква атака планира Пендъргаст и от каква посока. Обаче би ли сринал сградата върху тях двамата? Това беше щура идея, прекалено непредсказуема, защото можеше да убие както преследвача му, така и него самия. Въпреки това, докато обмисляше тази възможност, все повече се уверяваше, че Пендъргаст наистина планира да направи точно това.

Озмиян направи безшумна крачка напред, придържайки се към мрака на външната стена, и зае позиция зад камара бетонни отломки. Намираше се зад отлично прикритие близо до външната стена на сградата, което му оставяше свободна огнева линия. Той самият беше скрит в мрак, а непряката лунна светлина пред него и зад гърба му беше достатъчна, за да вижда. Беше точно там, където искаше да бъде. Все още скрит в мрака, Озмиян протегна ръка, стисна развития пожарникарски маркуч и започна бавно и тихо да го придърпва към себе си.