Читать «Ловецът» онлайн - страница 19

Крис Картър

— Затова измисля план — допълни Хънтър.

Полицай Травис кимна в знак на съгласие и продължи отново:

— Знае, че жертвата страда от биполярно разстройство и от време на време изпада в депресивни състояния. Може да му го е казала самата тя по време на някое от онези състояния, в които е мислела за самоубийство в миналото.

— Много вероятно — съгласи се детективът.

— Затова решава, че ако инсценира самоубийство, това ще бъде билетът му към свободата, особено ако може да го направи да изглежда така, че е била съвсем сама, заключена в апартамента си. Слага я в леглото, съблича я и прерязва китките й.

— Много добре, полицай Травис — похвали го Хънтър. — Не мисля, че аз самият бих могъл да изградя по-добра теория.

— Да, но това все още не обяснява как го е направил. Как е излязъл и как е заключил вратата от вътрешната страна?

— Умно — отговори му Хънтър, като се върна в спалнята. Полицаят го последва.

Детективът се върна до гардероба на Хелън Уебстър и отвори вратата.

— Виждате ли колко прецизно е подредено всичко? — попита той. Травис кимна. — Но погледнете това — Хънтър показа черната копринена блуза, която бе паднала върху обувките.

— И-и-и? — Травис провлече думата — Каква за нея?

— Първоначално помислих, че блузата просто се е изплъзнала от закачалката си — обясни Хънтър. — Но ако проверите стойката, ще видите, че няма празни закачалки, което означава, че една от тях липсва. — Травис се намръщи. Детективът се протегна, взе друга блуза и я изхлузи от закачалката й. — Тогава забелязах, че Хелън Уебстър е използвала само телени закачалки. — Той излезе от спалнята като взе закачалката със себе си. Във всекидневната посочи към малката стереоуредба върху телевизионния модул. — Ето, тук липсва един високоговорител.

— Да, виждам това — отговори Травис.

— Е, господин Джейк Губоу е озвучител, затова си мисля, че спокойно можем да предположим, че знае това-онова за музикалното оборудване, включително и за стереоуредбите като тази.

— Съгласен съм.

— Знаел е, че тези високоговорители са магнитни, като силните магнити в тях са част от устройството на субуферите.

Травис отново бе започнал да хапе долната си устна.

— Не знаех това.

Хънтър отиде бързо до кухнята, взе кошчето за боклук и го донесе във всекидневната.

— Намерих другия високоговорител тук — каза той. — На парчета е. — Той изсипа съдържанието на кошчето на пода. — Субуферът, както можете да видите, е напълно унищожен. Обзалагам се, че ако отделим достатъчно време и съберем всички части на разбития магнит и ги съберем отново заедно като пъзел, ще открием, че липсва едно малко парче.