Читать «Жътваря» онлайн - страница 145

Мат Хилтън

Разрязан до костта, Рингтън го ритна в корема и го блъсна назад, но Каин беше твърде способен боец, за да бъде победен толкова лесно. Вместо да се олюлее, за да запази равновесие, той остави инерцията да му позволи да се претърколи, веднага се изправи и отново се нахвърли върху Рингтън. Мъжът беше едър, силен и обучен да се справя с опасни противници, но неподготвен за упорития Тувал-Каин, Създателя на режещите инструменти. Жътваря.

Рингтън стреля отново, но сачмата мина през пространството, където Каин бе стоял преди секунда. Той вече беше на две крачки вляво. Рингтън се насочи към него и Тувал размаха ножа под дулото на пушката, почувства издайническото тупване на юмрука си върху корема му и разбра, че го е наръгал дълбоко. Завъртя острието под мишницата на Рингтън и уви свободната си ръка около врата му. После се отдръпна назад, извади ножа от корема му и преряза гърлото му, откъдето се изтръгна задавен стон. Каин го пусна. Рингтън се строполи по лице. Кръвта му се смеси с белия като тебешир пясък.

Най-после Тувал възкликна:

— Ха!

Рингтън потрепери в предсмъртна агония. Каин се усмихна, наведе се и измъкна пушката от ръката му.

Оставаше Джо Хънтър.

46

Трябваше да очаквам нещо подобно на онова, което виждах. Разказът на Уолтър за историята на Каин трябваше да ме подготви, както и снимките в компютъра на Харви, разпънатите скелети в пустинята и гротескните рисунки, изобразени върху скалите. Но нищо, което бях научил за извратеното съзнание на Каин, не ме беше подготвило за пещерата пред очите ми.

Помещението не беше голямо, по-малко от средна по размери всекидневна. Отсрещната стена беше на не повече от осем метра, а страничните — на пет метра. Каин обаче бе използвал мястото пестеливо.

На стените и тавана нямаше повърхност, по-широка от ръката ми, която да не е украсена с човешки черепи или тазови кости. Бедрени, раменни, лъчеви и лакътни кости образуваха странна мозайка. Спираловидни колони бяха наредени като граници, за да разделят безумните монтажи. Между човешките останки бяха разпръснати безброй събрани кости на убити по пътя диви животни. На тях бяха завързани не по-малко обезпокоителни ивици плат, откъснати от нищо неподозиращи хора. В далечния край на камерата преобладаваха човешки гръдни кошове, същински щитове с гербове. И там като живо въплъщение на лудостта на Каин беше шедьовърът му.

— Господи! Джон? — изхриптях аз и протегнах трепереща ръка. Краката ми отказаха да се движат. — Джон? — повторих.

Брат ми беше изложен като другите експонати на Каин, прикован към стената на пещерата с железни шипове, забити в ръцете. Гърдите му бяха обърнати към скалата. На врата му бяха омотани въжета, увити около черепа и закачени за кука на тавана. Главата му беше дръпната назад, така че да гледа нагоре. Ръцете му бяха разперени, а кожата на гърба — одрана и опъната под тях като демонични крила. Разбрах какво се е опитал да изобрази Каин. Той искаше Джон да бъде възприет като човек, умоляващ висш дух в небето над него. Низвергнат ангел, който се моли за божията милост.