Читать «Жахослов (збірник)» онлайн - страница 255

Роберт Шерман

59

Берма – персонаж роману Марселя Пруста «У пошуках втраченого часу» (1913), уособлення паризької акторки кінця ХІХ ст.

60

Фрозо – персонаж оповідання Тода Роббінза «Шпори», нещасний клоун мандрівного цирку.

61

Кляйнзак (Kleinzach) – злий карлик, персонаж куплетів з опери Жака Оффенбаха «Казки Гофмана». Уперше з’являється у фантастичній повісті Ернста Гофмана (1819), де фігурує як крихітка Цахес (Klein Zaches).

62

Доктор Орлов – головний герой фільму жахів «Страшний доктор Орлов», лікар, що викрадав молодих дівчат і знімав з них шкіру, аби повернути своїй спотвореній сестрі втрачену красу.

63

Носа (лат.).

64

Популярна в ХІХ ст. іграшка у вигляді кульки, прикріпленої до палички. У процесі гри кульку підкидають і ловлять на вістря палички або в чашку.

65

Пройдисвіт (фр.).

66

Живі статуї (фр.).

67

Прізвиська (фр.).

68

Джек-різник – псевдонім, даний серійному вбивці, що діяв 1888 року у Вайтчепелі та прилеглих районах Лондона. Його жертвами ставали повії з міських нетрів, яким вбивця перерізав горло, а потім вилучав органи з їхніх тіл. Прізвисько взято з листа, надісланого в Центральну агенцію новин, автор якого взяв на себе відповідальність за вбивства. Деякі експерти вважають цей лист фальсифікацією.

69

Цирульник – Свіні Тодд, перукар-демон з Фліт-стрит – головний герой однойменного мюзиклу і кількох фільмів, заснованих на лондонській міській легенді про цирульника, який убивав своїх клієнтів, ховаючи тіла в льосі. Уперше з’явився як негативний герой в серії оповідань Едварда Ллойда «Перлова нить» (1946).

70

Отруйна Марі – Марі-Фортюне Ляфарж, фігурантка гучної справи про отруєння у Франції ХІХ ст., засуджена за вбивство власного чоловіка. Перша в історії судової практики злочинниця, визнана винною на підставах експертних висновків, отриманих методами токсикології. Справа викликала суспільний резонанс: через недовіру до точних наук, що побутувала в тодішньому суспільстві, чимало людей вважали докази її вини непереконливими.

71

Синя Борода – персонаж французької народної казки, який прославився вбивством багатьох своїх дружин.

72

Чорна Вдова – Белль Соренсен Ґаннесо, американська серійна вбивця другої половини ХІХ ст. З метою заволодіння грошима, цінностями та отримання страховки вбила від 25 до 40 людей.

73

Паризький Вовкулака – Бертран Кайє, головний герой однойменного історико-фантастичного роману Ґая Ендора, опублікованого 1933 року.

74

Кривавий тиждень (фр.) – 21–28 травня 1871 року, останній тиждень існування Паризької Комуни, протягом якого армією Версаля було розстріляно понад 30 тисяч людей.

75

Врешті-решт (фр.).

76

Жива картина (фр.).

77

Ежен Мортен – персонаж роману Октава Мірбо «Сад тортур».

78

Шарль Прадьє – персонаж кримінального роману Жана-Патріка Маншетта «Скільки кісток!»

79

Генерал Ассолан – персонаж роману Гамфрі Кобба «Стежки слави» (1935).

80

Отець де Керн – персонаж роману Октава Мірбо «Себастьян Рок» (1890), викладач єзуїтського коледжу, священик-ґвалтівник.