Читать «Екскурзия в Тиндари» онлайн - страница 106

Андреа Камиллери

— Но с каква цел?

— Изглежда, е разказал някоя небивалица на тези клети старци. Например че опасният съпруг е разкрил любовната интрига и че би могъл да убие и тях двамата като съучастници… Минала му е през ума добрата идея: защо пък да не отидат на тази екскурзия до Тиндари? На разбеснелия се рогоносец никога не би му минало през ума да се втурне да ги търси в автобуса… Достатъчно е било само да стоят далече от вкъщи за един ден, докато междувременно приятели се намесят, опитвайки се да успокоят рогоносеца… Дори и той щял да направи същата екскурзия, но с колата. Изплашените до смърт старци приемат. Санфилипо им казва, че ще следва развоя на събитията по мобилния си телефон. Преди да пристигнат във Вигата, старецът трябва да поиска извънредно спиране. Така Санфилипо ще ги уведоми за ситуацията. Всичко става, както е уговорено. Само че на спирката преди Вигата Санфилипо казва на двамата, че все още нищо не е разрешено и е по-добре да прекарат нощта извън дома си. Качва ги в колата си и след това ги предава на палача. В този момент не знае, че той също е обречен да бъде убит.

— Все още не си ми обяснил защо се е налагало да отдалечат семейство Грифо. След като те дори не са знаели къде се намира собствеността им!

— Някой специално е трябвало да влезе в дома им и да премахне документите, които са се отнасяли до тази собственост. Сложи в сметката и копието от завещанието. Също и някое писмо на Джулиана до сестра й, в което е написано, че няма да я забрави и ще я впише в завещанието си. Неща от този тип. Онзи, който отива да обискира, намира също и спестовната им книжка от Пощенска банка със сума, която би се оказала прекалено голяма за двама бедни пенсионери. И прави така, че да изчезне и тя. Но допуска грешка. Липсата й ще ме накара да се усъмня.

— Салво, честно казано, на мен тази история с екскурзията до Тиндари никак не ми вдъхва доверие, поне както ти я описваш. За какво им е била нужна цялата тази работа? Онези са могли да намерят каквото и да е извинение, за да влязат в дома на семейство Грифо и да направят каквото си поискат!

— Да, но след това е трябвало да ги убият там, в апартамента им. Така са щели да предизвикат тревогата на Санфилипо, на когото убийците със сигурност са казали, че нямат никакво намерение да ги затриват, а само да ги сплашат, доколкото е нужно… Освен това обърни внимание, че те са имали интерес да ни накарат да повярваме, че между изчезването на семейство Грифо и убийството на Санфилипо няма връзка. Всъщност колко време ни беше нужно да разберем, че двата случая се преплитат?