Читать «Дитя песиголовців» онлайн - страница 166

Володимир Арєнєв

— У мене одна умова. Я хочу, щоб Яромира… щоб Ви відвезли його до кордону й відпустили.

— Виключено. І навіть не обговорюється.

Вона здогадувалася, що Хаустхоффер саме так і відповість. Інспектор Гримм мав рацію, коли радив Червоному Вовку: «Вимагай більшого, потім погоджуйся рівно на те, чого ти хотів».

— Тоді я хочу з ним поговорити. П’ять хвилин.

— Три.

— Але без свідків.

Хаустхоффер поглянув на годинник.

— Уже не тут, у машині. Це все, більше жодних додаткових умов? А то я вирішу, що простіше виписати нюхача зі столиці. Тяганини буде більше, але й надто ускладнювати собі життя не доведеться.

— Якщо навіть за два місяці я відмовлюся, ви не зменшите зарплатню Елізі. І не віднімете в батька пенсію — це те, що він і так заслужив, наша угода тут узагалі ні до чого. Плюс вступ до вишу і три хвилини розмови з Яромиром. Більше нічого.

— По руках. — Він переклав сигарету в ліву й простягнув їй долоню.

Марта потисла її, дивлячись у великі, опуклі очі з іскристою райдужкою.

Гадаєш, подумки сказала йому, ти перехитрив мене? Загнав у кут? Змусив на себе працювати?

Сподіваюся, так воно і є. Сподіваюся — гадаєш.

Мені потрібно, щоб ти мені повірив. Щоб розслабився. Щоби врешті-решт я змогла з’ясувати, хто ти такий насправді. Як ти пов’язаний зі смертю Штоца. Чому приїхав саме до нас в Ортинськ. Навіщо тобі драконові кістки.

І хто такі ці ваші кляті Драконові Сироти.

Я дізнаюся все це — а заодно допоможу Віктору зібрати сировину, якої не вистачає для дослідів. Він виготовить сироватку — і все те лайно, яке ти збираєш, втратить владу над людьми. Виявиться просто нікому не потрібним сміттям, просто отруйними відходами.

Кажеш, я буваю недоумкуватою і наївною? Можливо. Головне, щоб ти забув: іноді я буваю, як ти сам і сказав, «надзвичайно проникливою».

От і подивимося, чого в мені більше.

— Радий, що ми знайшли спільну мову, — посміхнувся Хаустхоффер, гасячи сигарету об край чашки. — Впевнений, нам буде дуже цікаво удвох.

Він відчинив двері й сказав комусь у коридорі:

— Починайте.

Епілог

Золоті Єдинороги

А вночі їй наснилося, що вона знову сидить у чорній, кутастій машині й дивиться з вікна на шкільний паркан і дах спортзалу за ним.

— Три хвилини, — сказав їй тоді Хаустхоффер. — І будь ласка, без дурниць.

Він кивнув водієві, вони вийшли удвох під дощ, водій зі зловісним шурхотом розправив над Хаустхоффером величезну шкірясту парасольку.

— Я можу передати щось комусь із твоїх рідних?

Вона говорила швидко. І намагалася дивитись йому в очі, не відвертатися.

Це було складно: били сильно, тож обличчя Яромира нагадувало зараз гумову маску, яка приросла і яку намагалися зірвати — невдало. Але лякало не те, чим стали його ніс, губи, щоки, очі. Лякало те, що ховалося за всім цим — і здавалося, от-от проступить.

— Нема кому, — сказав він. Голос звучав лунко. Наче не людина говорила, а гарчала хижа тварина, вовк чи собака.

— Боїшся, я зраджу? У мене там бабуся, я можу…

— Нема кому, — повторив він. І спитав спокійно: — Звідки в тебе вони?

— Хто? — Потім він кивнув підборіддям, і Марта розгубилася: — Сережки? Господи, далися вони тобі!.. Це просто подарунок на день народження, від батька…