Читать «Джон Ґрішем. Інформатор» онлайн - страница 28

Джон Гришэм

— Це ваш перший візит сюди? — запитав охоронець.

— Так, — підтвердила Лейсі.

— Нас возили сюди на екскурсію, коли я навчався в університеті, — відповів Г’юго.

— Зрозуміло. Ви принесли дозвіл?

— Так, він у мене.

Г’юго поклав свій портфель на стіл і розстібнув блискавку. Інтереси Джуніора Мейса безкоштовно захищала велика компанія з Вашингтона. Щоб отримати дозвіл на розмову, детективам довелося пообіцяти юридичній фірмі, що вони не обговорюватимуть з ув’язненим те, що стосувалося його справи. Г’юго дістав аркуш паперу, охоронець уважно його прочитав. Ознайомившись зі змістом, повернув його зі словами:

— Я мушу вас попередити, що Мейс дуже дивний тип.

Лейсі поглянула десь убік, не вважаючи за потрібне відповідати. Минулої ночі вона не змогла заснути, переймаючись усім тим непотребом, що спричинив безлад у її думках. Лейсі прочитала кілька статей в інтернеті про камери смертників у Флориді. Кожен в’язень сидів у одиночній камері двадцять три години на добу. Ще одна година передбачалась на «відпочинок», тобто прогулянку на невеличкій ділянці, де росла трава і можна було побачити сонце. Камери були розміром два на три метри із висотою стелі три метри. Усі ліжка мали розмір менший за стандартний і стояли за кілька сантиметрів від бездоганно чистих металевих унітазів. В камерах не передбачалося ані кондиціонерів, ані співкамерників. Звичайне людське спілкування було повністю відсутнє, якщо не брати до уваги кількох слів охоронців під час видачі їжі.

Якщо Джуніор Мейс і не був «дивним типом» до того, як п’ятнадцять років тому потрапив сюди, то зрозуміло, чому він став таким зараз. Повна ізоляція призводить до сенсорної депривації та спричиняє різні психічні розлади. Експерти-психологи не так давно зрозуміли це, тож рух проти одиночного ув’язнення зрушив із мертвої точки. Та, вочевидь, так і не дійшов до Флориди.

Двері навпроти відчинилися, і звідти вийшов охоронець. Він супроводжував Джуніора Мейса, на якому були наручники та затверджена для в’язнів уніформа: сині штани й оранжева футболка. Другий охоронець підійшов до них. З Мейса зняли наручники, після чого обидва охоронці залишили кімнату.

В’язень ступив два кроки і зайняв місце зі свого боку столу. Їх розділяло скло. Г’юго і Лейсі зайняли свої місця, й на якийсь час запала незручна тиша.

Перед ними сидів 52-річний чоловік. Його волосся було довге, густе і сиве, зібране у хвіст на потилиці. Шкіра так і залишилася темною, незважаючи на роки ізоляції. Очі теж були темні — великі, коричневі та сумні. Мейс був високий і стрункий, із тренованим тілом. Мабуть, робить багато вправ, подумав Г’юго. У справі зазначалося, що його дружині Ейлін було лише тридцять два роки, коли вона загинула. Подружжя мало трьох дітей, яких після арешту Мейса забрали родичі.

Їх усе ще розділяла перегородка. Лейсі взяла одну із фотографій і сказала:

— Дякую, що погодилися з нами зустрітися.