Читать «Джон Ґрішем. Інформатор» онлайн - страница 16

Джон Гришэм

Верна передала Піппін Лейсі, а сама пішла по напої. Погойдуючи дитину, дівчина роздивлялася людей, які зібралися у дворі. Там були темношкірі, білі, латиноамериканці, вихідці з Азії та інші молоді пари з дітьми. Лейсі побачила серед них і двох адвокатів із офісу генерального прокурора, з якими Г’юго заприязнився, навчаючись на юридичному факультеті. А також іще одного, що працював на сенат штату. Самотніх людей там не було, тож Лейсі не мала жодної перспективи, принаймні їй так здалося. Вона нечасто з кимось зустрічалася, адже знайти підходящого чоловіка досить важко. Втім, можливо, це їй просто не щастило. У Лейсі був досвід невдалих стосунків і жахливого розставання, що залишив по собі болючі спогади, хоча відтоді минуло вже вісім років.

Верна принесла два пива і сіла навпроти. Вона прошепотіла:

— Чому це дитя затихає лише у тебе на руках?

Лейсі усміхнулась і знизала плечима. Їй уже виповнилось тридцять шість, а тому важко було з певністю сказати, чи матиме вона колись нагоду обійняти власну дитину. Лейсі розуміла, що час неможливо спинити, а відтак шансів на власну сім’ю в неї залишалося дедалі менше. Верна мала втомлений вигляд, так само як і Г’юго. Вони обоє мріяли про велику родину, але будьмо реалістами: хіба четверо дітей — це не забагато? Лейсі ніколи не наважилась би поставити це запитання, але відповідь для неї була очевидною. Верні та Г’юго пощастило навчатися в університеті — першими у своїх родинах, і, звісно, вони мріяли про таку саму долю для своїх малюків. Та чи можливо зібрати гроші на навчання аж чотирьох дітей?

Так само тихо Верна сказала:

— Г’юго розповів, що Гейсмер доручив вам важливу справу.

Лейсі здивувалась, адже знала, що Г’юго не любив говорити про роботу за межами офісу. До того ж, у РСП, зі зрозумілих причин, дотримувалися політики конфіденційності. Звісно, після кількох пляшок пива увечері слідчі, бувало, сміялися з дурних вчинків окремих суддів, справи яких розглядалися. Та навіть тоді вони не називали їхні справжні імена.

— Важливу чи ні — це ми ще побачимо, — відповіла Лейсі.

— Він не розповів мені усього, як завжди, але я помітила, що його щось непокоїть. Мене це здивувало, адже я ніколи не вважала вашу роботу небезпечною.

— Ми теж такої думки. Навіть зброї у нас немає, на відміну від поліції. Маємо лише повістки.

— Якось Г’юго зізнався мені, що хотів би мати зброю. Ця думка не дає мені спокою, Лейсі. Пообіцяй мені, що ви не вплутаєтесь у щось дійсно небезпечне.

— Верно, обіцяю, що як тільки я відчую потребу в пістолеті, одразу ж почну шукати іншу роботу. Я ніколи в житті не користувалася зброєю.

— Знаєш, у моєму середовищі, тобто в нашому середовищі, забагато зброї, від якої добра чекати не слід.

Піппін, яка спала уже цілих п’ятнадцять хвилин, раптом заплакала. Верна потягнулася до неї, зітхнувши:

— Ох уже ця малеча.

Лейсі передала дитину матері й пішла поглянути, як там бургери.