Читать «Дари недосконалості. Як полюбити себе таким, який ти є» онлайн - страница 77

БРАУН Брене

«Зрада» — то важливе слово у цьому дороговказі. Якщо ми цінуємо насамперед «крутизну» і «контроль», то замість того, щоб обдарувати себе свободою і звільнити пристрасні, дивакуваті, сердечні і душевні засоби самовираження, ми себе зраджуємо. Якщо ми зраджуємо себе постійно, можна очікувати, що ми так само вчинимо з людьми, яких любимо.

Якщо ми не дозволяємо собі звільнитися, ми рідко толеруємо подібну свободу в інших. Ми принижуємо їх, сміємося над ними, глузуємо з їхньої поведінки і нерідко присоромлюємо. Ми робимо це з наміром або неусвідомлено. Ми говоримо: «Боже, людино! Не поводься так безглуздо!»

У індіанців племені хопі є прислів’я: «Побачити наш танець означає почути голос нашого серця». Я знаю, скільки сміливості потрібно, аби дозволити людям почути голос нашого серця, але життя надто цінне, щоб марнувати його, вдаючи, що ми суперкруті і тримаємо все під контролем, замість того, щоб сміятися, співати і танцювати.

59

1. Barbara Ehrenreich, Dancing in the Streets: A History of Collective Joy (New York: Metropolitan Books, 2006).

60 Джабба Хатт (Jabba the Hut) — персонаж кіносаги «Зоряні війни», величезний слимакоподібний інопланетянин. (Прим. перекл.)

АКТивація

Аналізуйте. Якщо ми згодні з тим, що сміх, спів і танці — невід’ємна частина турботи про власну душу, як переконатися в тому, що ми відвели їм місце у власному житті? Ми почали робити одну річ: вмикати музику на кухні, коли всією родиною прибираємо після вечері. Ми танцюємо і співаємо, що, у свою чергу, завжди дає гарненький привід для сміху.

Керуйтеся натхненням. Я обожнюю складати тематичні музичні збірки — пісні, які мені хочеться слухати в певному настрої. У мене є різні підбірки — від плейлиста під назвою «Бог на iPod» до «Біжи, наче тобі цього хочеться» . Мій улюблений плейлист називається «Справжня Я» — це пісні, що спонукають мене бути собою.

Творіть і дійте. Не бійтеся виглядати бовдуром. Щодня танцюйте по п’ять хвилин. Запишіть на диск пісні, які підспівуватимете в автомобілі. Дивіться безглузді відео на YouTube, які змусять вас розреготатися!

А як АКТивуєте себе ви?

Прикінцеві думки

Гадаю, що більшість із нас розвинула надчутливий внутрішній сенсор «фігні», коли йдеться про книги із саморозвитку. Думаю, це правильно. Існує надто багато книжок, які обіцяють те, що не можуть виконати, або гарантують з легкістю змінити життя, що насправді не так.

Правда полягає в тому, що осмислені зміни — це процес. Він може бути неприємним і часто ризикованим, особливо якщо йдеться про визнання своїх недоліків, сприйняття власного «Я» і вміння поглянути світу в очі і сказати: «Я такий, який є».

Як би ми не боялися змін, нам доведеться відповісти на питання: «Що ризикованіше — припинити зважати на думку інших людей чи ігнорувати власні почуття, переконання і свою суть?»