Читать «Дари недосконалості. Як полюбити себе таким, який ти є» онлайн - страница 76

БРАУН Брене

Під час духовного пробудження у 2007 році я зрозуміла, як багато упустила, прикидаючись крутою. Я усвідомила, що одна з причин мого страху спробувати нове (наприклад, зайнятися йогою або записатися на уроки хіп-хопу) — це мій острах виглядати безглуздо і дивакувато.

Я витратила чимало часу й енергії, працюючи над цим. Це повільний процес. Я все ще дозволяю собі поводитися безглуздо лише в товаристві людей, яким довіряю, але, гадаю, що це нормально. Я також працюю над тим, щоб не передати свої страхи дітям. Це легко зробити, якщо ми не прислухатимемося до власних сумнівів і не ловитимемося на гачок сорому. Ось доказ:

Торік мені потрібно було поїхати в торговельний центр Nord­strom і купити дещо з косметики. Я була в отому настрої, коли здається, що нічого не личить, і почуваєшся такою собі Джаббою Хатт60, отож натягнула мішкуватий светр, зібрала немите волосся в хвіст і сказала Еллен: «Ми просто забіжимо і відразу вибіжимо».

Дорогою в торговельний центр Еллен нагадала мені, що на задньому сидінні лежить коробка з туфлями, які їй купила в подарунок бабуся, і запитала, чи можемо ми обміняти їх на більший розмір, коли будемо в крамниці.

Коли я купила косметику, ми піднялися на поверх вище у відділ дитячого взуття. Поки ми їхали ескалатором вгору, я помітила трьох неймовірно гарних жінок, які зайшли до цього ж відділу. Їхнє довге (і чисте) волосся спадало хвилями на вузькі, прямі плечі, коли вони походжали магазином у своїх гостроносих черевичках на високих підборах і спостерігали за такими ж прегарними своїми донечками, які міряли кросівки.

Поки я намагалася не розклеїтися і не порівнювати себе з ними, зосередившись на вітринах зі взуттям, краєм ока побачила дивні незграбні рухи. Це була Еллен. У сусідньому відділі грала модна пісенька, й Еллен, моя абсолютно упевнена в собі восьмилітня дочка, почала танцювати.

У ту ж мить, коли Еллен підвела очі і побачила, що я дивлюся на неї, я зауважила, що неймовірні матусі та їхні зменшені копії вп’ялися очима в мою доньку. Жінкам було ніяково за неї, а їхні донечки, на кілька років старші за Еллен, очевидно ось-ось були готові зробити або сказати щось уїдливе. Еллен завмерла, застигнувши у танцювальному па, і глянула на мене так, наче хотіла запитати: «Що я такого роблю, мамо?»

Моя звична реакція у подібних ситуаціях — це бажання кинути на неї нищівний погляд, який промовляє: «Боже, людино! Не поводься так безглуздо!» Загалом моєю першою реакцією було би врятувати себе, зрадивши доньку. Дякувати Богові, я цього не зробила. Поєднання теорії, отриманої під час цього дослідження, материнського інстинкту, який був сильнішим за мій страх, і чиста благодать сказали мені: «Обери Еллен! Будь на її стороні!»

Я глипнула на тих жінок, а згодом подивилася на Еллен. Потім я зібрала всю сміливість, на яку була здатна, всміхнулася і сказала: «Тобі потрібно додати до танцю жести опудала». Я витягнула руку, опустила донизу кисть і почала вдавати, що моя рука — це жердина. Еллен усміхнулася. Ми стояли в центрі відділу дитячого взуття і відпрацьовували цей рух, поки не закінчилася пісня. Не знаю, як відреагували глядачі на наш танець, — я не відводила очей від Еллен.