Читать «Дари недосконалості. Як полюбити себе таким, який ти є» онлайн - страница 20

БРАУН Брене

Діана Акерман

Кохання і душевна близькість — невід’ємна складова людського життя. Коли я проводила інтерв’ю, то зрозуміла, що жінок і чоловіків, які відчувають глибоке почуття кохання і душевної близькості, від тих, хто цього лише прагне, відділяє лише одне-єдине. Це одне-єдине — віра у власну цінність. Усе просто і складно водночас: якщо ми хочемо уповні відчувати кохання і близькість, то повинні вірити, що гідні любові і взаєморозуміння.

Коли ми зможемо забути, що думають про нас інші люди, і прийняти своє життя, ми віднайдемо власну цінність — почуття, що ми самодостатні такі, якими є, і заслуговуємо на кохання та душевну близькість. Якщо ж ми марнуємо життя, намагаючись віддалитися від усього, що не вписується в наше уявлення про те, якими ми мали би бути, то не вчимося на помилках, а метушимося, доводячи власну спроможність, постійно щось вдаючи, вдосконалюючись, догоджаючи комусь і переконуючи інших у своїй цінності. Наше відчуття самодостатності — критично важлива складова досягнення кохання і душевної близькості — живе всередині нас.

Найвагоміший виклик для більшості з нас — це повірити в те, що ми гідні цього зараз, у цю мить. Гідні без жодних передумов. Так, багато хто з нас усвідомлено склав довгий перелік передумов для кохання / несвідомо повірив у нього / дозволив себе переконати в його істинності:

• Я буду гідною кохання, коли схудну на десять кілограмів.

• Я стану гідною кохання, якщо завагітнію.

• Я стану гідною людиною, якщо зможу позбутися алкогольної залежності.

• Я стану гідною людиною, якщо всі вважатимуть мене хорошим батьком.

• Я стану гідною людиною, коли зможу заробляти на життя творчістю.

• Я стану гідною людиною, якщо врятую свій шлюб.

• Я стану гідною людиною, якщо знайду чоловіка чи дружину.

• Я стану гідною людиною, якщо батьки нарешті схвалять мій життєвий вибір.

• Я стану гідною кохання, якщо він зателефонує мені і запросить на побачення.

• Я стану гідною людиною, якщо зможу виконати всі поставлені завдання і виглядатиму так, ніби зробив це завиграшки.

Ось що є справжньою суттю життя у злагоді з собою — ви вже гідні. Жодних «якщо». Жодних «коли». Ви гідні кохання і душевної близькості вже зараз. Саме у цю хвилину. Такими, якими ви є.

Окрім того, щоб викинути з голови оці всі «якщо» і «коли», ще однією важливою складовою прийняття власного життя і впевненості у власній самодостатності є розуміння того, що таке кохання і душевна близькість. Як не дивно, хоч ми їх відчайдушно потребуємо, але рідко говоримо про те, чим вони насправді є і як виявляють себе. Придивімося до них уважніше.

Визначення кохання і душевної близькості

Я роками уникала у своїх дослідженнях слова «кохання», тому що не знала, яке визначення йому дати, і не була впевнена, що фраза «Ну, ти в курсі, кохання» буде придатною. Я також не могла покластися на цитати або слова з пісень, як би сильно вони мене не надихали і якими би правдивими не здавалися. Не для цього я стала науковцем.

Як би сильно ми не потребували і не прагнули кохання, ми не марнуємо часу на розмови про те, що воно означає. Подумайте про це. Ви можете щодня говорити «Я кохаю тебе!», але коли востаннє ви серйозно обговорювали з кимось значення цього слова? У такому сенсі кохання — це віддзеркалення сорому. Ми відчайдушно опираємося сорому і не бажаємо про це розмовляти. Однак єдиний спосіб його позбутися — поговорити про нього. Можливо, нас лякають такі теми, як кохання і сором. Більшості з нас подобається відчуття безпеки, визначеності та ясності. Сором і кохання вкорінені у вразливість і ніжність.