Читать «Давня історія України (в трьох томах). Том 1: Первісне суспільство» онлайн - страница 10

Колектив авторів

І все ж таки немає сумніву, що в майбутньому нова джерельна база і висновки, зроблені в процесі її опрацювання, змусять дослідників внести певні уточнення, а можливо, навіть і переглянути деякі засадничі положення цієї книги. Адже археологія — це захоплюючий і нескінченний шлях пізнання.

* * *

Перший том “Давньої історії України” підготовлений до друку авторським колективом у складі П. П. Толочка (передмова), B. Н. Станка (передмова до першого тому, глави 5, 6 розділу І, розділ II — у співавторстві з М. І. Гладких, розділ III, крім глави 6, вступ до розділу IV частини першої), В. М. Гладиліна (вступ та глави 1—4 розділу І частини першої), М. І. Гладких (розділ II частини першої — у співавторстві з В. Н. Станком), Н. С. Котової (глави 1—5 розділу IV частини першої), С. І. Круц (глава 7 у розділі І, глава 6 у розділі III, глава 5 у розділі IV частини першої; глава 5 у розділі І та глава 6 у розділі II частини другої), В. О. Круца (вступ та підрозділи, присвячені землеробам у главах 1—4 розділу І частини другої), Ю. Я. Рассамакіна (підрозділи, присвячені скотарям та індоєвропейській проблемі, у розділі І частини другої), С. С. Березанської та В. В. Отрощенка (вступ та глави 1—5 розділу II частини другої).

Бібліографія складена авторами і упорядкована Е. В. Овчинниковим.

Укладач покажчиків імен та місцезнаходження археологічних пам’яток — Е. В. Овчинников.

Ілюстрації й макети карт підібрані авторами і виконані Е. В. Овчинниковим, О. В. Тубольцевим та М. М. Ієвлєвим.

Авторський колектив і редколегія першого тому висловлюють щиру подяку всім колегам, які взяли участь в обговоренні книги та її рецензуванні у відділі первісної археології Інституту археології НАН України: C. В. Смирнову, Л. Л. Залізняку, В. І. Клочку, А. Л. Нечитайло, Д. Я. Телегіну, С. Н. Братченку, Т. Г. Мовші, І. М. Шарафутдіновій, А. В. Ніколовій; у відділенні археології Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича: †О. П. Чернишу, О. С. Ситнику, Л. Г. Мацкевому, М. А. Пелещишину, †І. К. Свєшнікову, В. М. Цигилику; на історичному факультеті Харківського держуніверситету — В. К. Міхееву; всім, хто люб’язно надав матеріали та іншу допомогу для підготовки цієї праці до друку.

Частина перша

Кам'яний вік

Розділ I

Найдавніше населення на території України

Витоки історії України сягають часів первіснообщинного ладу, саме його першого, найдавнішого етапу — палеоліту.

Палеоліт, або в перекладі з давньогрецької — стародавній кам’яний вік, тривав приблизно від 3 млн до 10 тис. років тому.

До періоду палеоліту сходять найважливіші культурно-історичні надбання людства. Саме тоді відбувся процес виділення людини з тваринного світу, були виготовлені перші знаряддя праці з каменю, дерева та кістки, виникли найпростіші трудові навички. За часів палеоліту сформувалися основи суспільної організації людей, зародилися ідеологічні уявлення, мистецтво. Це був період первісного розселення людства: людина зробила перші кроки в освоєнні Східної Африки, поступово підкорила собі більшу частину Старого Світу й проникла на американський континент.