Читать «Діти капітана Ґранта» онлайн - страница 61

Жюль Верн

До берега залишалося менше двох миль. Туман щохвилини застилав узбережжя, та капітан Манґлс таки розгледів за шумливою смугою прибою більш спокійну водну гладінь. Якби «Дункану» вдалося пробратися туди, він був би там у відносній безпеці. Та як це зробити?

Джон попросив усіх пасажирів піднятися на палубу, щоб у момент можливої катастрофи вони не потрапили в пастку під палубою. Гленарван та його супутники окинули поглядом грізне розбурхане море. Мері Ґрант зблідла.

Раптом Джон Манґлс голосно гукнув матросам:

– Ворвань! Швидше, хлопці, тюленячу ворвань нагору!

Команда вмить зрозуміла задум свого капітана. Авжеж, шаленство хвиль і справді можна стримати, якщо покрити поверхню води шаром рідкого жиру. Висота хвиль різко зменшується, гребені на їхніх вершинах зникають. На жаль, цей засіб діє дуже недовго, але спробувати було варто. Матроси хутко викотили на бак барила з тюленячим жиром. Днища повибивали сокирами, а самі барила попідвішували над бортами праворуч і ліворуч.

– З Богом!!! – скомандував Джон Манґлс.

Потоки ворвані хлинули в море. Масний шар відразу втихомирив пінисту поверхню, ніби її раптово скувало льодом. «Дункан» поплив по гладкій поверхні води. Він уже входив у затоку, проминувши небезпечні мілини, коли за його кормою з подвоєною люттю знову забурхав океан.

5

Мис Бернуїллі

Було кинуто відразу два якорі, тож судну більше не загрожувала небезпека знов опинитись у відкритому морі чи сісти на мілину. Після стількох, здавалося, нескінченних годин боротьби з ураганом «Дункан» опинився в затишній маленькій бухті, захищеній від океанських вітрів високою косою.

Залишалося з’ясувати головне: куди закинуло яхту? Капітан негайно заходився робити виміри та обчислення і невдовзі визначив, що «Дункан» відхилився від наміченого курсу всього на два градуси. Судно перебувало коло мису Катастроф на південному узбережжі Австралії, за триста миль від мису Бернуїллі.

Мис із такою лиховісною для моряків назвою лежить у протоці між материком та островом Кенгуру. Обабіч протоки розташувалися затоки Спенсера на півночі й Сент-Вінсент на півдні. На східному березі Сент-Вінсента стоїть порт Аделаїда, столиця Південної Австралії. Місто це налічує сорок тисяч жителів, причому для більшості з них основне заняття – це обробіток землі, тож інженерів і техніків тут значно менше, ніж агрономів, тобто не було певності в тому, чи можна полагодити саме тут вельми значні пошкодження яхти.

Гленарван та капітан Манґлс, гаразд помізкувавши, вирішили далі йти під вітрилами вздовж австралійського узбережжя, принагідно розшукуючи сліди «Британії», потім зробити зупинку коло мису Бернуїллі, розпитати місцевих колоністів і продовжити плавання до Мельбурна, де яхту, безумовно, полагодять за лічені дні. Коли гвинт запрацює, «Дункан» залишиться крейсувати коло східних берегів материка, де й закінчить свої пошуки.

Надвечір ураган ущух, задув легкий південно– західний бриз. На яхті поставили нові вітрила. О четвертій ранку «Дункан» плавно рушив уздовж австралійських берегів.