Читать «Вътрешно разследване» онлайн - страница 173

Майк Лосон

— Джо! — изписка тя, втурна се към него и го целуна по устата.

Беше хубава целувка.

— Какво правиш тук? — попита тя.

— Бренда, трябва да поговорим. Хората, които ми помогнаха за Пол Морели, умират един по един.

— Какво говориш? — Бренда несъзнателно се отдръпна от него.

— Чу ме. Гари Паркър, Клейтън Адамс, убиха ги…

— Гари е мъртъв?

— Да. Бренда, трябва да…

— Бренда, чакат те.

Демарко се обърна и видя жената с папката. Усмивчицата й сякаш му казваше: „Върви на майната си!“

— Бренда — настоя Демарко, — чуй ме. Трябва да…

— Стига! — извика тя и размаха ръце пред лицето му. — Не мога сега да мисля за това. Имам да снимам сцена и не искам да ми пълниш главата с ужасии. За каквото и да говориш, после ще го мисля.

Бренда се обърна и се отдалечи, преди Демарко да успее да я спре. Хрумна му направо да я извлече оттам, но после осъзна, че се държи глупаво. Безопасността й бе гарантирана сред толкова много хора и работещите камери, а онзи тип от охраната като нищо щеше да му скърши врата.

Бренда се провикна през рамо:

— Хайде, Джо, ела да гледаш моята сцена.

Тълпата зяпачи, които следяха снимките, вече не обръщаха никакво внимание на Мат Деймън и партньорката му. Не им обръщаха внимание, защото Бренда току-що си беше свалила блузата и предлагаше на феновете и камерите зашеметяващата гледка на невероятните си гърди в повдигащ сутиен. Ни най-малко притеснена, тя потропваше нервно с крак, докато един кльощав плешив тип с избеляла тениска с надпис „Изтребете китовете“ не си проправи път през тълпата и не й даде нещо като малка спасителна жилетка. След като тя си я сложи, китомразецът протегна ръце и като че ли стисна циците й.

Бренда беше уредила на Демарко място до един от операторите и Демарко го попита:

— Какво прави този?

Операторът, мъж едър и космат като мечка, се ухили.

— Той е реквизиторът. Най-големият късметлия на снимачната площадка. В жилетката, с която си играе, има едни миниатюрни експлозивчета, които се контролират с дистанционно и избухват, когато прострелят Бренда. Пръскат изкуствена кръв на около три метра, за да може да се снима на забавен кадър. Същинска кланица. Ще видиш.

Бренда закопча блузата си и реквизиторът й даде един сребрист автоматичен пистолет. Тя взе пистолета, обърна се и бързо излезе от ресторанта. След малко някой извика:

— Тишина. Начало.

Бренда влезе обратно в ресторанта и се запъти към масата, на която седяха Деймън и брюнетката.

Бренда леко залиташе, имитирайки пиянство или състояние на напреднала психоза. Устните й се движеха, но Демарко не чуваше почти нищо от думите й; предположи, че по-късно ще запишат диалога. Деймън и другата актриса изиграха пантомимичен шок, когато Бренда насочи пистолета към тях, след което се изправиха и започнаха да правят жестове „не ме наранявай“. Когато Бренда присви очи и насочи пистолета към сърцето на Деймън, другата жена се хвърли напред и сграбчи ръката й.