Читать «Вирій загублених душ» онлайн - страница 94

Тетяна Ковтун

– Із цим пройдисвітом потрібно як слід розібратися. Ти завітаєш до мсьє N, — повільно, наче Анна й досі хворіла, говорив Ален, — і скажеш, щоб він припинив скрізь світитися своєю дурістю і нахабством.

Насправді її гість вжив інший, міцніший вираз, через що Анна несподівано розреготалася. Вона геть забула про свій тужливий настрій і почала захоплюватися грою, яку їй запропонували. Урезонювати пройдисвітів, розплутувати їхні тенета, налагодити контакт із кримінальною поліцією, а найголовніше, бути в центрі подій — це надавало сенс життю і обіцяло розвагу.

— Круто! А що, власне, я маю робити як помічник аташе?

— Не переривай мене. Записуй далі.

Нарешті Анна второпала, що Рекар є міністром. Від нього йшло випромінювання всевладності, як від високопосадовця. Тобто, все, що він їй говорив, було не грою, а реальною справою.

— Ти виконуватимеш обов’язки менеджера з піару. Тобі слід буде прочитати декілька книжок на цю тему. Власне піаром займатимуться професійні рекламісти, а від тебе вимагатимуть у посольстві дещо більшого — знання психології споживача, впливу на керівництво, інтуїтивного підходу до розв’язання проблем на ринку. Ти виступатимеш в ролі аналітика і трохи — режисера. Сьогодні ролик на телебаченні, завтра — інтерв’ю в газеті, згодом — прийом бізнесменів у посольстві. Просуватимеш усю продукцію з лейблом «зроблено у Франції», починаючи від кінофільмів і закінчуючи освітніми проектами. Популяризація товарів і залучення інвестицій будуть найпростішими ділянками твоєї роботи.

— Нічого собі! А чим же тоді займатиметься аташе?

— Не переривай мене, — вдруге рикнув на свою колишню подругу Ален. — Ти будеш підтримувати контакти в досить високих сферах, створювати атмосферу свята і райдужних перспектив. Ти це вмієш.

— А зарплата?

— Вона буде гідна твоїх апетитів. Не гірша, ніж в інших працівників посольства. У разі вдалого просування якихось французьких компаній ти матимеш гонорар. Контракт із тобою укладуть поки що на два роки.

Жінка в коротенькому халатику притулилася до кухонного диванчика і ніби занурилась у свої думки. Перед нею вимальовувалось її майбутнє: цікава системна робота, а не клопітка і часто випадкова праця в суді, перспектива солідних прибутків і можливість влаштувати власну жіночу долю. Близькість до батьків — додатковий плюс. Цілковита безконтрольність її дівчат — додатковий мінус.

Ален поклав перед нею на стіл стос анкет і всіляких порожніх бланків.

— Уважно заповни всі ці папери. Лагранж забере твої документи і відвезе у міністерство закордонних справ. І ще одне. Ось тобі перше пробне завдання. Прозондуй, з якою всеукраїнською газетою краще мати справу для розміщення реклами. Торговельно-промислову палату цікавить, де можна було б періодично друкувати статті про виробничі концерни і торговельні компанії. Журналісту оплатять дорогу до Франції і назад.

Мадам Фужерон меланхолійно перебирала папери. Вона не підвелася з місця жодного разу за всю розмову. Ручка і записник із заповненою сторінкою лежали поруч. Але не було впевненості, що записане їй колись знадобиться. Анна не була готова до такого різкого повороту своєї долі.