Читать «Вирій загублених душ» онлайн - страница 93

Тетяна Ковтун

Та що там Анжела. Не завжди й у Анни виходить так, як вона собі намітила. Курси з ведення бізнесу закінчила, а от здобути вищу філологічну освіту їй було не по зубах. Ані знань, ані наміру серйозно зайнятися вивченням мовознавства претендентка на диплом не виявила. Вона хотіла швидкого результату. У ліцензії на відкриття бюро перекладів мадам Фужерон вперто відмовляли, посилаючись на відсутність у неї відповідної освіти. Аня пішла шукати розв’язки до канцелярії Ліонського університету, де її погодилися вислухати, і невиразно заговорила про якусь вдячність. На стіл виклала гроші. «Та ви авантюристка! — прямо сказав їй на співбесіді клерк із деканату. — Затямте, тут ваші пострадянські коники не пройдуть». Мадам Фужерон поспіхом ретирувалася. Словом, ситуація складалася не на її користь, і в найближчій перспективі змін чекати було нічого. Перекладачем Анна могла працювати лише як наймана особа, згідно з тимчасовою угодою між нею і роботодавцем. Очі б їх не бачили, цих французьких бюрократів. Хай вони спочатку самі навчаться так крутитися в цьому житті, як крутиться вона, іммігрантка.

Анна помила посуд після сніданку і пішла до ванної, та за декілька хвилин її відволікли від купання. У двері хтось наполегливо подзвонив. На порозі постав Ален.

Жінка лише кивнула бровою: мовляв, хто б сумнівався, що при бажанні мене тут знайдуть. Куценький махровий халатик не приховував її струнких ніг.

— Не чекала? — не так усміхнувся, як показав свої довгі білі зуби Рекар. — Давай продовжимо нашу розмову. Зі своїм бізнесом тобі не пощастило, знаю. Отож спробуй себе в ролі доброї феї для інших. Візьми аркуш паперу і записуй.

Їхня розмова почала нагадувати зустріч резидента розвідки зі своїм агентом.

— Можна не так швидко? — задля годиться огризнулася хазяйка квартири. — Ти б спершу запитав, як мої справи.

— Як твої справи? — зневажливо промовив Ален.

Проте очі ранкового гостя видавали зовсім інше почуття. Його ніздрі вловили фруктовий запах Аниного шампуню.

— Моїй матері вже третій місяць не відкривають візу, аби вона побачилася зі мною і онучками. Оббиває пороги в посольстві, принижується. — Анна з погордою стріпонула щойно вимитим волоссям, яке вже відросло до плечей. — Скажи мені: Франція — це демократична країна?!

— Незабаром ти сама сидітимеш у посольстві і вирішуватимеш долю сотень прохачів.

— Ха! Не для того я тут сьогодні.

— Помиляєшся. Твоя місія — там.

Рекар примусив її вислухати себе.

Стосунки французьких бізнесменів з українською владою, і не в першу чергу, з правосуддям у цій країні, були на той час геть зіпсованими. Ален назвав кілька прізвищ впливових осіб, від яких Анна могла чекати допомоги. Утім, дещо вона могла почати робити самостійно. Насамперед, Рекар доручив їй зустрітися з мсьє N, який уславився в Україні своїми скандальними історіями — одна стосувалася одруження, інша — його невдалого бізнесу. Чим стрімкіше ці історії випурхували з вуст Nі осідали на сторінках періодичної преси, тим далі від ідеальної ставала атмосфера торговельних стосунки між обома країнами. Везти до Києва свою продукцію і вкладати тут капітал остерігалися навіть навчені Африкою підприємці.