Читать «Вирій загублених душ» онлайн - страница 38

Тетяна Ковтун

Сильвіо підвівся з крісла і попрямував до каміна, який виявився штучним. А втім, у цих французів усе показне. Тут набагато менше кохання, ніж на його батьківщині. Добродушність італійця — вислів, який дивно звучить у Парижі. Тим сильнішим було прагнення старого неаполітанця виступити в ролі чарівника для своєї коханої. Нехай це триває від Різдва і аж до тієї хвилини, коли він, Сильвіо Конті, перестане дихати.

Отже, Сорбонна займе півтора-два роки. Увесь цей час жінці не обов’язково тягнути подружню лямку в Сен-Дізьє. Слід пошукати роботу в столиці, зняти квартиру. Його не зупинять будь-які витрати. А головне — щоб Аня мешкала окремо від Фужеронів. Саме так! Вона матиме власний дім. Задля цього не шкода викласти десяток тисяч євро. У будинку облаштуються любі близнята з Умані, а може статися, й він на старості років знайде тут свій останній притулок. При цій думці італієць залився слізьми.

Потім старий підійшов до вікна, розсунув гардини і побачив Ейфелеву вежу, яка вигравала святковою ілюмінацією. Не було ні снігу, ні паморозі. Звичайне французьке Різдво, з плюсовою температурою повітря. Втікачка приїде, звичайно ж, у благенькій курточці. Вони відвідають Єлисейські поля, Нотр-Дам, Версаль, не оминуть славетний столичний універмаг «Le Bon Marche», де Аня, крім усього, вибере собі й вечірню сукню. Потім Сильвіо поведе белла донну до ресторану свого старого приятеля Марка, який накриє для них святковий стіл.

Дивакуватий гість Рекара, причаївшись уночі біля вікна, довго стежив за рухом на автостраді. Машини мчали крізь анфіладу штучних сніжинок, а Конті дивився на них і подумки виплітав свою запізнілу різдвяну казку. Лише на ранок утома звалила його в ліжко.

V

Лист, який надійшов із Франції, дістали з електронної скриньки з великим запізненням. В уманському міському комп’ютерному клубі послання роздрукували урочисто, неначе урядову телеграму, хоча й не без клопотів. Шура Курилець долучалася до великого братства користувачів інтернету крізь терни. Клуб, до якого вона навідувалася, служив підліткам за центр розваг. Дітлахи з усього культурного надбання, оцифрованного на той час, вибрали тільки «стрілялки». Солідній жінці, яка плуталася у Word’і, вони допомагали із стриманістю юних джентльменів. Наука йшла важко, але дочка зі свого далекого заходу закликала Шуру не зважати на передпенсійний вік і сміливо переходити з телефонного зв’язку на на листування через інтернет.

Утім основний зміст листа полягав у іншому: Анні необхідно було відновити контакти зі своєю колишньою вчителькою математики, класним керівником Любов’ю Петрівною Браславець. Її методичні розробки могли згодитися під час іспитів у Сорбонні. Новоспечена мадам Фужерон давно відсторонилася від світу педагогічних проблем і переживала через своє неуцтво. Це вона дарма. Кращої за Аню Курилець студентки не було в Умані, та що там, у всій Україні. Дівчину навіть збиралися направити на навчання за кордон.