Читать «Війна і мир 1-2» онлайн - страница 479

Лев Толстой

292

Це геніально. Князь Ауерсперг ображається й наказує заарештувати сержанта. Ні, погодьтеся, що це чудово, уся ця історія з мостом. Це не то що дурість, — не то що підлість…

293

— Може, зрада,

294

— Також ні. Це ставить двір у занадто погане становище. Це ні зрада, ні підлість, ні дурість; це як при Ульмі, це… це маківщина. Ми обмакалися.

295

Мій дорогий, це героїзм.

296

філософ,

297

— Мій дорогий, ви — герой.

298

«Цю російську армію, яку англійське золото перенесло сюди з того краю світу, ми примусимо зазнати тієї ж долі (долі Ульмської армії)»,

299

Ось воно, миле

300

смішним.

301

«Принцеві Мюрату. Шенбрунн, 25 брюмера 1805 р. 8 годин ранку.

Я не можу знайти слів, щоб висловити вам моє незадоволення Ви командуєте лише моїм авангардом і не маєте права робити перемир'я без мого наказу. Ви змушуєте мене втратити плоди цілої кампанії. Негайно розірвіть перемир'я і йдіть проти ворога. Ви заявите йому, що генерал, який підписав цю капітуляцію, не мав на це права, і ніхто не має, за винятком лише російського імператора.

А втім, якщо російський імператор погодиться на згадані умови, я теж погоджуся; але це не що інше, як хитрість. Ідіть, знищіть російську армію… Ви можете взяти її обози та її артилерію.

Генерал-ад'ютант російського імператора обманщик… Офіцери нічого не значать, коли не мають влади повноваження; він також не мас його… Австрійці дали себе обдурити при переході віденського мосту, а ви даєте себе обдурити ад'ютантам імператора.

Наполеон».

302

— От приємність табору, князю,

303

вас примусять танцювати

304

— Що він там співає?

305

— Стародавня історія,

306

— Імператор покаже вашому Сувара, як і іншим…

307

Бісового батька…

308

— Дуже кумедно, мій пане князю.

309

Тут відбулася та атака, про яку Тьєр каже: «Les russes se conduisirent, vaillamment, et chose rare à la guerre, on vit deux masses d'infamerie marcher lésoument une contre l'autre sans qu'aucune des deux céda avant d'être abordée», a Наполеон на острові св. Єлени сказав: «Quelques bataillons russes montrèrent de l'intrépidité». [ «Росіяни тримали себе доблесно, і річ — рідкісна на війні, дві маси піхоти йшли рішуче одна проти одної, і жодна з двох не поступилася до самого зіткнення».] Слова Наполеона: «Кілька російських батальйонів виявили безстрашність».

310

кінець кінцем,

311

«Ти знаєш, у мене безліч справ; але було б безжально покинути тебе так; і ти знаєш, — те, що я тобі кажу, є єдино можливе».

312

— Але ж, любий мій,

313

друже,

314

чудовим.

315

«У мене буде чарівна Елен, якою ніколи не втомишся милуватись».

316

— Стривайте, на цей вечір я розраховую на вас

317

— Моя люба Елен, треба, щоб ви були добрі до моєї бідної тітки, яка обожує вас. Побудьте з нею хвилин із десять.

318

І як тримається!

319

— Сподіваюсь, ви не скажете іншим разом, що в мене нудьгують.