Читать «В серце Небесних гір» онлайн - страница 90

Михайло Тимофійович Погребецький

— Ну ж бо, розповідайте, — напосідаємо ми.

Але всі мовчать. Тільки Шиманський, відсьорбуючи чай, каже:

— Зараз розповімо, дайте хоча б чашку гаряченького випити. Адже ми йдемо з самої ночі.

Терпеливо ждемо. Шиманський допиває чай і починає свою розповідь.

— Підвів нас Мерцбахер, — зітхає він. — Здорово підвів. Стільки витратили сил, так рискували — і все тільки для того, щоб переконатися в його помилці. Труднощі почалися зразу, як тільки ми відійшли на південь від Хан-Тенгрі і піднялися вище п'яти тисяч метрів. Опівдні жара досягала 40–50 градусів. Не можна було терпіти цю спеку. Нас палило через товсті стьобанки, ми обливалися потом, без кінця провалювалися в мокрий сніг.

— Так, вигляд у вас, відверто кажучи, страшнуватий, — зауважує Ірушкін.

— Зазнали б ви такого, а потім говорили про вигляд. — парирує Шиманський.

Ми осудливо дивимося на Володю.

— Стали ми пробивати стежку, але більше тридцяти кроків ніхто з передніх не витримував. Спрага нестерпна, тягне наковтатися снігу, але самі знаєте, яка користь від снігу. Скільки не ковтай, спрагу не заспокоїш. Тільки горло і язик пухнуть, а пити хочеться все більше й більше. Підійшли до того самого льодопаду, який Мерцбахер назвав порогом на шляху до Кой-капу. Вилізли на нього і ахнули, — суцільні лабіринти тріщин і провалів, а по боках величезні брили льоду.

— Зачекайте ще хвилиночку, — знову перебиває Ірушкін, — не можу дивитися на ваші сумні фізіономії. А що коли я піджарю вам гаряченьких оладок?

У кой-капців обличчя уже складаються в посмішку, але розпухлі, потріскані кровоточиві губи зразу нагадують про себе, і посмішка миттю завмирає:

— Дайте ж мені можливість розповісти! — обурюється Шиманський.

Усі шикають на Ірушкіна і співчутливо слухають.

— Бродили ми серед цих брил, бродили… Здавалося, ось-ось вийдемо наверх льодопаду і побачимо прохід на південь. А перед очима раптом опинилися… Ну що б ви думали? Свої ж власні сліди. Прокляття якесь. Виходить, ми кружляли в цьому лабіринті. Стало темніти, нап'яли ми палатки, але слати вже не могли. Звідусіль долітав страшенний гуркіт. Почалися лавини, причому так близько, що ми не розраховували вже звідти вибратися. Куди підеш? Кругом страшенні провалля і нічого не видно.

Шиманський стомлено зітхнув. Йому наливають ще кухоль чаю, він відпиває і продовжує:

— Все це ще півбіди. Біда почалася пізніше. Носії захворіли на гірську хворобу і рішуче відмовилися йти далі. Ніякі умовляння і доводи не допомагали. Тоді ми вирішили покинути частину вантажу і одну палатку, відпустити трьох слабих носіїв, а залишити тільки двох найміцніших — Уркали і Джумабая. Третякові доручили відвести їх. Уночі ми все-таки піднялися на льодяні скиди і підійшли під самий перевал. Мороз понад 30 градусів. Перевал височів над нами метрів на двісті. До чотирьох ранку відсиджувалися, а коли стало світати, я з Головком, Уркали і Джумабаєм пішли наверх. Схил такий крутий, що я боявся викликати лавину, йшли обережно, ступаючи слід у слід. Так цілий день. Коли піднялися на перевал, стало уже темніти. Дуже цікавилися, що ж за перевалом. А там ми побачили не льодовик Кой-кап, як сподівалися, а верхів'я льодовика Зірочка.