Читать «В серце Небесних гір» онлайн - страница 27

Михайло Тимофійович Погребецький

— Байбича каже: будь ласка, не сварись. Коли хазяїн був дома, обов'язково два баран різав. Хазяїн зараз нема дома, — один ріжем.

Ми відмовляємось від угощення, джигіт жахається:

— Як можна відмовлятися! Я зголоднів! Казахський закон такий: хоч бідний, хоч багатий гість приїхав, — обов'язково баранчик ріжем.

Він тут же дістає з поясного чохла ніж, гострить його, потім править на халяві чобота і починає білувати ягня.

Готується обід. Господиня тим часом кладе на скатерть жарені в баранячому салі шматочки прісного рум'яного тіста — баурсаки. Її дочка, красива дівчина з безліччю чорних кісок і поетичним іменем Альмагуль, обходить нас з глечиком води і рушником, щоб ми помили руки. Потім нам подають ласу казахську страву — посічену печінку, перемішану з курдючним салом і локшиною, їдять цю страву пальцями, і росіяни називають її киргизькою мовою — беш бармак, тобто п'ять пальців.

Погостювавши, ми повертаємось у долину Текесу. На небі ні хмарини. Над юртами в'ється димок, у повітрі ледь чутний запах смолистої арчі. Кінські підкови дзвінко цокотять по камінню обмілілого струмка. Прозора вода тихо дзюрчить під ногами коней. Ми звертаємо вбік на трав'янистий луг, і цей єдиний звук завмирає. Стає тихо, як буває тільки в горах і тільки на світанку.

Спускаємося долиною все нижче. Гори відступають, і ми виїжджаємо на широку заболочену заплаву долини. Несподівано з очеретів вилітає великий чорногуз. Розмірено махаючи чорними крилами, він піднімається над плавнями, летить на північ і швидко зникає в далекому серпанку хмарин.

Нас атакують тучі москітів. Але ось пригріває сонце, і москіти ховаються. Зате з'являються оводи. Вони так жалять коней, що ми боїмося за цілість в'юків.

— Треба йти звідси, — каже Нургаджа.

Переходимо на уторовану дорогу, — тут товстий шар пилу, але зате менше оводів. Дорога виводить нас на широку вулицю українського села Кокпак. Це останній населений пункт перед селищем Наринкол, що стоїть на самому кордоні з Китаєм.

За двадцять п'ять кілометрів від Кокпака лежить солоне озеро Бурадобусин — те саме озеро, яке колись я бачив на картині художника Северіна у Харкові. Звідси, за словами казахів, добре видно Хан-Тенгрі.

— Не можна втрачати можливості побачити цю вершину, — каже Редак.

Франц Цауберер мовчки киває головою. Він погоджується з Аркадієм. І всі інші погоджуються.

Вирішуємо залишити в'юки в селі і зразу ж таки їхати до озера. Але голова сільради, корінний українець, скучивши за Україною, нізащо не хоче нас відпустити.

— Побудьте трохи в нас. Ми давно людей з України не бачили, не знаємо, що й діється там. А до озера на ніч вирушите. Увечері хлопці по сіно поїдуть — підвезуть і вас.

Надвечір господарі запрягають коней, і ми вирушаємо. До сіножаті добираємось тільки вночі. Передрімали якось на підводі, а десь за годину до світанку йдемо пішки до озера. Дорога веде через улоговину.

Праворуч піднімаються невисокі сланцьові гори, біля яких дрімає невеличке озеро. Коло берега біліють конуси солі, — її добувають в озері, — а за ними видніється купа колод, призначених для нової казахської школи.