Читать «В серце Небесних гір» онлайн - страница 153

Михайло Тимофійович Погребецький

29

Лі — міра довжини в Китаї та деяких інших країнах. Звичайне лі в Китаї дорівнює 576 метрам.

30

Пржевальський Микола Михайлович (1839–1888) — видатний російський мандрівник і географ, дослідник Центральної Азії. Вперше описав основні риси природи Центральної Азії; пройшов і наніс на карту понад 30 тис. км, відкрив ряд гірських хребтів, озер та інших географічних об'єктів, зібрав величезні колекції рослин і тварин; вперше описав дикого верблюда, дикого коня (названого конем Пржевальського), тібетського ведмедя; зібрав багато цінних відомостей про комах Центральної Азії.

31

Чапан — верхній одяг, теплий халат.

32

Чанаш — мішок із суцільної вивернутої козячої шкіри, в якому тримають кумис, молоко, сир.

33

Тюрбан — головний убір східних народів: смуга тонкої тканини обмотується кілька разів навколо тюбетейки, фески тощо.

34

Тімур, або Тамерлан (1336–1405) — середньоазіатський полководець і завойовник. Зробив ряд походів у Туркестан, Персію, завоював Багдад і Месопотамію, а пізніше частину Індії та Сірії. Завоювання Тімура супроводжувались масовим знищенням населення і нещадним спустошенням цілих країн.

35

Джети — жителі Могулістану (країна монголів). У перекладі на нашу мову джети — розбійники. Так звали цих жителів при Тімурі. Могулістанське ханство було розташоване у східному Туркестані.

36

Сахіб-уль-Кирам (народжений під щасливим сузір'ям) — арабський титул Тімура.

37

Семиріччя (Джетису) — географічна область у південно-східній частині Казахської PCP між озером Балхаш і хребтами Джунгарського Алатау та північного Тянь-Шаню. Назва походить від семи головних рік цього району.

38

Калимом у східних народів звався викуп за дівчину, який платили колись при одруженні. Радянськими законами карається як злочин.

39

Той — свято на честь різних родинних подій — народження сина, заручин, весілля тощо.

40

Достархан — угощення, звичайно солодощі, які подаються на підносі або скатерті.

41

Байбича — старша з жінок.

42

Альмагуль — квітка з яблуні.

43

Арча — середньоазіатські види ялівцю.

44

Узун-кулак — так іронічно називають жителі в Середній Азії взаємну інформацію про всі новини, які передаються від однієї людини до іншої.

45

Ні, начальнику. Хто ж годуватиме моїх маленьких дітей?

46

Це ярмарок. Чай буде, пельмені будуть, кумис буде.

47

— Барданкул, чи далеко телефон?

48

— Близько, зовсім близько, навіть однієї версти немає…

49

Кизинка — дівчинка (від киз — дівчина).

50

Марко Поло (1254–1323) — італійський мандрівник, венеціанець. У 1271–1295 роках подорожував через Центральну Азію в Китай, де прожив близько 17 років. Одним з перших ознайомив європейців з Центральною Азією та Китаєм.

51

Сланці — гірські породи, характерні орієнтовним розміщенням мінералів, які їх складають. Розрізняють сланці кристалічні і неметаморфізовані.