Читать «В серце Небесних гір» онлайн - страница 133

Михайло Тимофійович Погребецький

Це старий, давно покинутий пікет. Колись він контролював прохід, яким можна було проникнути сюди з. Росії.

Об'їжджаємо пікет, ще раз переконуємося, що він порожній, проходимо в двір, а потім — через дірку в стіні — у будинок. В казармі затхло, відчувається запах гнилих колод і пороху, який відразу ж здіймається під нашими ногами. По всій довжині казарми попід стінами настелені широкі глинобитні нари, так звані кани, або канжинги. Це пристосування можна зустрінути в кожному китайському чи уйгурському жилому помешканні на території Сіньцзяну. Всередині кана зроблено димохід від печі, і його поверхня довго зберігає в собі тепло після того, як витопили.

Толконбай пробує розпалити піч, але з усіх щілин валить густий рудий дим і чад. Загасивши вогонь, ми виходимо у двір, де стоять наші коні, і тут, під падаючим снігом, ставимо палатки.

Вранці нас будить Толконбай.

— Вставай, товаришу! Хороший трава зовсім близько.

За кілька кілометрів від пікету, на підступах до перевалу Ара, через який десятки років уже ніхто не ходив, зіркі очі Орусбая і Толконбая знайшли незайману худобою поляну. За їх словами, там невеличкий тополевий лісок, є сушняк для багаття і джерельна вода, а трави, правда, зараз уже сухої, вистачить днів на двадцять.

Я схоплююсь, готовий розцілувати обох стариків, і міцно їх обіймаю. Найважче і найважливіше завдання розв'язано. Наші коні врятовані. Тепер можна спокійно зітхнути. Звичайно, треба було б і відпочити, — але у верхів'ях Темір-Су лежить льодовик, якого ми ще не бачили. Колись німецький дослідник Мерцбахер побував тут, підійшовши до Темір-Су з боку Сіньцзяну. Він назвав льодовик Савабци. Дуже вже хочеться поглянути на цей льодовик! Хай коні пасуться, товариші відпочивають, а ми сходимо тим часом на Савабци.

Проте бажаючих виявилось немало — Лазієв, Барков, Рижов, Тюрін, Кутан, Калик, Джамболот, Мадике…

Тюрін готує все необхідне для виходу. Залишки продуктів суворо розподілені, і викроїти більше ніж на чотири дні для походу на льодовик ми не можемо. До того ж уже кінець жовтня, час зовсім не сприятливий для відвідування льодовиків, отже, затримуватись ми не будемо.

Беремо з собою тільки двох найміцніших коней, щоб нав'ючити палатки, кіноапарат і дрова, а все інше несемо самі.

І ось перед нами льодовик. Язик його обривається двадцятиметровою стіною забрудненого шаруватого льоду з невеликим приземкуватим гротом. Висота — всього 2740 метрів. Це дуже низький рівень — адже льодовик знаходиться далеко на півдні. З грота вибігає багато талої води, яка дає початок річці Темір-Су.

Виходимо на поверхню льодовика. Дме зустрічний вітер; з гребенів розноситься сніговий пил. Температура — мінус вісімнадцять градусів. Лазієв засмучений: перше враження таке, що льодовик одноманітний і весь у моренах.

— І чого тільки я пішов сюди, — каже він. — Камінь і камінь… Не зніматиму ж я його тільки тому, що він припудрений снігом.