Читать «В оточенні ідіотів, або Як зрозуміти тих, кого неможливо зрозуміти» онлайн - страница 20

Томас Эриксон

Як і ЧЕРВОНІ, ЖОВТІ сповнені бурхливої енергії. Більшість речей викликає в них непідробний інтерес, а загалом ЖОВТІ — найбільш допитливі люди, яких ви коли-небудь зустрічали у своєму житті. Все нове — приємне, а більшість «жовтої» енергії витрачається на пошук нових шляхів, наприклад, для виконання певної роботи.

Як ви гадаєте, хто отримує найбільше листівок на Різдво? Так, ЖОВТІ. Хто має найбільше контактів у своїй телефонній книзі? ЖОВТІ. У кого найбільше друзів у Фейсбуці? Правильно, у ЖОВТИХ. Вони мають друзів всюди й чудово справляються з підтриманням зв’язку, тримаючи руку на пульсі актуальних подій. Вони прагнуть бути в центрі подій і обов’язково з’являться на кожній із запланованих вечірок.

ХІБА НЕ ДИВОВИЖНО? Я ПРОСТО ОБОЖНЮЮ ЦЕ ДО ЗАТЬМАРЕННЯ!

Якщо і є щось, що органічно характеризує поведінку ЖОВТИХ, то це магнетичний оптимізм та ентузіазм. Можна на пальцях однієї руки перерахувати речі, які можуть похитнути позитивний настрій людей цього типу поведінки. Вся сутність ЖОВТИХ сконцентрована на взаємопов’язаних величинах — пошуку можливостей та рішень.

Свого часу Гіппократ назвах ЖОВТИХ сангвініками. З лінгвістичної точки зору це означає «оптимісти». Проблем не існує. Всі питання можна вирішити. Неважливо, що світ сповнений турбот та складнощів. Зі своїм невиліковним оптимізмом та позитивним поглядом на життя, ЖОВТІ заряджають людей навколо своїм радісним спілкуванням та кумедними жартами.

Складно точно сказати, звідки в ЖОВТИХ береться їхня грандіозна енергія, та вони сконцентровані на тому, щоб прожити свій вік у радості та присвятити себе соціальній єдності. Кожен має бути залученим — ЖОВТІ не дозволять відчуттю зневіри поглинути ваш позитив.

Мій хороший друг Міке — ЖОВТИЙ, і все своє життя він зіштовхується з фатальними перешкодами: дружина пішла від нього, діти зіштовхуються з проблемами в школі, а сам він вже кілька разів втрачав роботу через банкрутства фірм, які наймали його. Більше того, я навіть не зможу зараз назвати всі ті неприємні ситуації, в які Міке потрапляв

за кермом, його будинок пограбували, та й сам він кілька разів ставав жертвою вуличних злочинців. Чесно кажучи, іноді я просто не наважуюся взяти слухавку, коли бачу вхідний дзвінок від Міке. Він — один із найбільш невдачливих людей, яких я зустрічав у своєму житті.

Специфіка цієї історії полягає в тому, що, здається, згадані колізії ніяк не турбують Міке. Так, безперечно, неприємні епізоди накладають відбиток на його життя, але ця людина просто не затримує в собі негатив на довгий час. Міке залишається таким самим сонячним оптимістом, як раніше.

Я пам’ятаю один епізод, який стався з нами в молодості. Міке щойно придбав старий двомісний Альфа Ромео. Страшенно ржавий, він якимось дивом ще тримався купи. Міке покористувався своїм автомобілем тиждень, доки не збив ліхтарний стовп, після чого рятувальникам його довелося витягувати з авто. Вже потім, будучи надзвичайно стурбованим, я запитав, як він себе почуває. Його відповідь? «Все більш-менш добре, у мене були ще одні двері!»