Читать «В оточенні ідіотів, або Як зрозуміти тих, кого неможливо зрозуміти» онлайн - страница 22

Томас Эриксон

На мою думку, це пов’язано з двома факторами. З одного боку, йому простіше думати образами, коли він може побачити речі, доторкнутися до них, ніж тримати все в думках. З іншого — Робан сміливий і не боїться створювати щось нове. Або хоча б говорити про це. Зазвичай його свіжі думки одразу матеріалізуються в словах.

Я працював із людиною «жовтої» моделі поведінки, яка не могла навіть вулицю перейти без коментування нових змістовних бізнес-ідей — вони генерувалися в її свідомості просто на основі спостережень за вуличним життям великого міста. Яким чином це працює? Чесно кажучи, не знаю. Протягом тривалого часу ми просили нашого колегу записати свої пропозиції на листочку. Про результат наших прохань я розповім далі, обговорюючи слабкі місця ЖОВТИХ.

Ще одна річ, яка сприяє діяльності ЖОВТОГО, пов’язана з тим, що він взагалі не помічає обмежень. Працюючи в креативному режимі, люди цього типу поведінки наважуються виходити далеко за рамки усталених норм. Безперечно, зазвичай такі рамки слугують необхідним контролем, однак ЖОВТІ рідко задумуються про це. Існує ряд доказів такої поведінки ЖОВТИХ.

Потрібна допомога з новими пропозиціями чи ідеями? Зв’яжіться зі знайомою людиною «жовтої» моделі поведінки. Зв’яжіться з «найжовті-шим». Ви зайшли в глухий кут? Поговоріть із ЖОВТИМ. Безперечно, ідеї ЖОВТИХ іноді можуть здаватися нереальними для втілення — поняття реалістичної поведінки взагалі не співвідноситься з характером цих людей. Проте одна думка породжує іншу, а подібний комплекс несподівано може привести до потрібного результату.

ЯК ПРОДАТИ СНІГ ПІНГВІНАМ, А ПІСОК АРАБАМ

ЖОВТІ люди від природи дуже переконливі, і пов’язано це саме з їхньою енергійною оптимістичністю. Звісно, у пошуках нових можливостей і рішень легко втратити землю під ногами.

Недарма говорять, що між переконливим та об’єктивним велика різниця, і в цьому світлі ЖОВТІ справді періодично перетинають межі дозволеного. Хоча так важко втриматися, коли все звучить настільки спокусливо! Тонко відчуваючи комунікаційний потік, ЖОВТІ майстерно оволодівають думками людей, які їх оточують, змушуючи останніх перейти на свою сторону.

Стосовно мови: як я писав у главі Невербальна комунікація, більшість ЖОВТИХ мають багату та різноманітну палітру жестів, що зі свого боку дозволяє транслювати свої думки в матеріальній формі.

Втім, йдеться не лише про жести та їх представлення. ЖОВТІ знають, як зробити так, щоб ми відчули себе переконаними: зазвичай у розмові вони акцентують нашу увагу на образах, а тому впливають не тільки на слух, але й на інші перцептивні системи нашого організму. Це також створює відчуття, ніби ми справді живемо їхніми ідеями.

Самі того не усвідомлюючи, люди «жовтого» типу поведінки виступають прекрасними риторами. Вони інстинктивно розуміють, що закладена ними ідея, а також те, як вона виражена в повідомленні, така сама важлива, як і факт комунікації. Саме тому ЖОВТІ знають, як вибудувати підхід до вашої індивідуальності — стираючи межі особистого рукостисканням; періодично відпускаючи дружні коментарі, що ніяк не пов’язані з темою розмови; змушуючи вас відчувати себе важливими й потрібними.