Читать «В оточенні ідіотів, або Як зрозуміти тих, кого неможливо зрозуміти» онлайн - страница 18

Томас Эриксон

У випадку Йона Фредріка Райнфельдта і Ханса Йорана Перссона досить цікаво співставити їхню природну модель поведінки з тією штучною, яку вони опанували самостійно. Якщо ми говоримо про світові

імена, то в цьому списку відомих ЧЕРВОНИХ будуть такі люди, як Барак Обама та Мати Тереза.

Так-так, саме вони. Якщо ви розглянете діяльність Святої матері, пронизаної силою та стійкістю при зустрічах з іншими світовими лідерами, ви вмить зрозумієте, що як особистість, вона була надзвичайно рішучою та прямою. Типовий ЧЕРВОНИЙ характер.

Глава 5. Жовта модель поведінки

ЯК РОЗПІЗНАТИ ТОГО, ХТО ВІДІРВАНИЙ У СВОЇХ ДУМКАХ ВІД РЕАЛЬНОСТІ, ТА ЯК ПОВЕРНУТИ ЙОГО В РЕАЛЬНИЙ СВІТ

Хто хоче справитися з настільки благородним завданням? Я точно!

Рухаючись вперед згідно з категоризацією Гіппократа, з цього моменту ми будемо працювати з сангвініками. Який синонім можна застосувати для характеристики цього типу характеру? Оптимістичний та життєст-верджуючий? Людина з ясними поглядами на життя? Словник синонімів Microsoft Word навіть пропонує епітет «людина можливостей». Що ви тепер скажете? Та фактично це і є оптимальним зображенням людини «жовтого» типу поведінки.

Перед нами люди, які живуть, щоб жити, завжди шукаючи можливості для насолоди та задоволення. Життя — це бенкет, і ЖОВТІ потурбуються про те, щоб взяти від цього максимум. Люди «жовтої» моделі поведінки керуються життєрадісністю та безперервним сміхом. А чому б і ні? Я про те, що сонце завжди сяє де-небудь.

Чи знаєте ви когось, хто бачить промені сонцями там, де іншим вид-ніються лише густі темні хмари? Чи зустрічали ви людей, які зберігали б здатність сміятися навіть коли за кілька місяців не чули жодної приємної новини? Якщо так, то ви зустрічали ЖОВТИХ. Чи були ви на вечірці й помічали, як більшість гостей гуртується навколо однієї особи? Отож у центрі знаходиться не хто інший, як ЖОВТИЙ, який хоче поспілкуватися й розважити всіх. Такі люди самі мають впевнитися, що градус позитивного настрою знаходиться в зеніті і що свято може розгортатися далі. Якщо святкова атмосфера втрачається, ЖОВТІ знаходять компанію, в якій продовжує панувати свято.

Розпізнати людей «жовтої» моделі поведінки легко: вони практично ніколи не замовкають. Вони ті, хто найчастіше відповідають на питання, а не задають їх — а якщо і задають, то такі, про які ніхто не згадував. Вони ті, хто, відповідаючи на окреме питання, розповідають цілу історію, яка навіть близько не співвідноситься з темою всієї бесіди. Але це насправді взагалі не важливо, оскільки ЖОВТІ занурюють вас у хороший настрій. Крім того, їхній невичерпний позитив не залишає шансів негативним емоціям на вашому обличчі.

Знову-таки, я навіть ризикну сказати, що люди «жовтої» моделі поведінки мають найбільшу популярність. Що дозволяє мені зробити такий висновок? Посудіть самі. Оточені електричним настроєм, вони щасливі самі й дарують щастя ближнім. Вони знають, як привернути увагу інших, і знають, як втримати її. Вони дають нам можливість відчути себе потрібними. Врешті-решт, вони просто фантастично привабливі.