Читать «В оточенні ідіотів, або Як зрозуміти тих, кого неможливо зрозуміти» онлайн - страница 21

Томас Эриксон

ОПТИМІСТИ ЗНОВУ Й ЗНОВУ НАНОСЯТЬ УДАР!

Будучи позитивними та щирими, ЖОВТІ заряджають своє оточення теплом і радістю. Своїх опонентів вони ефективно роззброюють саме завдяки усмішці та неконтрольованому оптимізму.

Хіба можна сумувати, коли поруч хтось постійно в усьому шукає позитив? Чи може не надихати людина, яка бачить склянку з водою не напівпорожньою, а напівповною?

Одна з моїх клієнток працює директором з продажу у фармацевтичній компанії. Шлях Маріанни до кабінету директора повністю відображає латинський рефрен крізь терни до зірок, а її керівники та співробітники одноголосно погоджуються з тим, що головною причиною успіху Маріанни стала її здатність надихати людей навколо.

Я сам був свідком її феноменального таланту. Знаєте, я вважаю себе досить непоганим мотиватором, та просто знімаю капелюха перед її роботою. Таке враження, що якби Маріанна попросила своїх продавців вистрибнути з вікна, вони б зробили це попри те, що працюють на п’ятому поверсі. Вона виражає свої думки настільки просто і гармонійно!

О, колеги, а це справді хороша ідея, вистрибнути з вікна! То ж зробімо це! Стрибаймо! І всі стрибають за Маріанною. Маючи ясний та проникливий погляд на життя, вона феєрична у своєму таланті вселяти в

людей віру у великий успіх. Заплющуючи очі на будь-який негатив, вона заряджає інших неймовірною впевненістю.

Одного разу я бачив, як Маріанна спілкувалася з розлюченим замовником — йому не подобалася робота її компанії. Малоприємна ситуація для більшості з нас! Та це не проблема для Маріанни. Посміхаючись та ігноруючи негативні коментарі замовника, вона схилила його спочатку до м’якої посмішки, а після і до дзвінкого сміху. Як таке могло статися? Я не думаю, що навіть Маріанна змогла б розкрити нам істинну причину. Це просто її природна поведінка.

ЩО СТАНЕТЬСЯ, ЯКЩО МИ ПЕРЕВЕРНЕМО ВСЕ ДОГОРИ ДРИГОМ?

Більш винахідливих людей знайти важко. Якщо вам потрібні докази, то я скажу, що ЖОВТІ можуть знаходити рішення, які більшість людей навіть не помічає. Люди цього типу поведінки можуть аналізувати речі з різних сторін. Простіше кажучи, вони не бояться перевернути все з ніг на голову. Підійти до вирішення проблеми нестандартно. Називайте це як хочете, але мислення ЖОВТИХ не завжди вкладається в рамки готових шаблонів.

Все розвивається блискавично: інтелект ЖОВТИХ працює дуже оперативно, і за ним часто важко встигнути. Часом цим людям нелегко знайти пояснення для власних неординарних ідей.

Мій близький друг любить працювати вдома. Його захоплює все, що стосується дизайну інтер’єру та проектування садово-паркових комплексів. Втім, я припускаю, що Робан краще віддав би перевагу роботі з дизайном на постійній професійній основі, ніж тому варіанту, яким він займається зараз.

Я і сам помічав цю тенденцію, але зараз говорю з огляду насамперед на враження його дружини. Наприклад, Робан прогулюється садом. Вона рахує до десяти, і — ваша ставка — на семи він вибухає зі словами «я маю ідею».