Читать «В оточенні ідіотів, або Як зрозуміти тих, кого неможливо зрозуміти» онлайн - страница 16

Томас Эриксон

Відповідь на мої припущення я отримав вже після форуму. Вирушивши у справах, я сидів у таксі, коли водій увімкнув радіо. У новинах говорили про те, що дохід компанії Х, як очікується, буде становити від восьми до дев’яти мільйонів на тиждень (приблизно 900 000 доларів). Я одразу зрозумів, що інформаційним джерелом Елізабет виступили новини. Втім, я також зрозумів, що дев’ять мільйонів за тиждень виглядають більш осмисленою цифрою, ніж шістсот, про які сказала вона.

Та почекайте, співвіднесемо сказане нею з реальністю: чому ніхто належним чином не відреагував на її слова під час зустрічі? Ніхто не засумнівався в її даних. Чому? Та тому, що вона висловила свою точку зору з відчутною впевненістю в голосі. А вираз обличчя Елізабет був визначальним: вона випромінювала спокій, а її голос навіть не тремтів, коли в якості підтвердження вона приводила свої безпідставні цифри.

Тепер ви розумієте, як поводять себе ЧЕРВОНІ. Коли вони сліпо вірять у щось, вони дозволяють людям зрозуміти, що це істинна думка. Можливо, тепер особливі педанти скажуть, що перед нами шахрайська модель поведінки, оскільки ми знаємо, що компанія Х заробила дев’ять мільйонів за тиждень, а не шістсот, однак я переконаний, що Елізабет справді вірила в те, що вона сказала. Безсумнівно, це непорозуміння сталося через її незнання даних, вона не цікавилася даним питанням більш детально. Втім, я однаково наголошую, що через впевненість в її голосі всі ми повірили в те, що компанія Х заробила два річних доходи за один тиждень.

Як каже мій друг, існує два шляхи вирішення чого-небудь — мій і неправильний.

Все інше ви неодмінно зможе осмислити самостійно.

ТІЛЬКИ МЕРТВА РИБА ПЛИВЕ ЗА ТЕЧІЄЮ

Вони є одночасно і новаторськими, і вольовими. То чому ж, якщо ми це вже згадали, не додати ще й рішучості з установкою на результат? В уявленні ЧЕРВОНИХ недостатньо займатися тим, чим замається більшість. Ми не маємо уникати завдань тільки через те, що їх складно вирішити. ЧЕРВОНІ не бояться брати на себе відповідальність. Коли інший вагається, обдумує та зважує всі за і проти, ЧЕРВОНІ дають результат у найбільш суперечливих ситуаціях. При цьому такі люди непохитні у своїх рішеннях, а після подібного ходу з їхнього боку увесь робочий процес протікає ще гармонійніше.

Безстрашність ЧЕРВОНИХ дозволяє їм справлятися з перешкодами, які обов’язково виб’ють з колії інших. Особливо це проявляється в екстремальних ситуаціях, коли від них вимагається жорстке та своєчасне рішення. І не випадково більшість підприємців — люди «червоної» моделі поведінки. Створення нових проектів в умовах сучасного ринку — особливо, якщо вони засновані на сучасних бізнес-концепціях — справа не для слабких нервів. І, звісно, не дуже складно справлятися зі справами, коли все йде за планом. Та коли все зводиться до регулярної складної роботи з ранку до вечора протягом багатьох років, глибоко аналітичний склад мислення просто необхідний для того, щоб успішно рухатися вперед і вираховувати всі ризики, які є частиною повсякденності. ЧЕРВОНІ знають про це від самого початку, але в жодному разі не залякані таким розвитком подій.