Читать «В оточенні ідіотів, або Як зрозуміти тих, кого неможливо зрозуміти» онлайн - страница 17

Томас Эриксон

Вам потрібен хтось, хто буде вирішувати те чи інше питання у вашому житлово-будівельному кооперативі? Чи може ви маєте проблеми з вашим постачальником електроенергії, який заявляє, що ваш лічильник у нормі? А може підрядник, який відремонтував дах та встановив нові ліфти, проявив халатність під час роботи й тепер намагається уникнути відповідальності? Ви щойно обірвали слухавки всіх можливих операторів, завалили листами електронні скриньки цих компаній і вже готові здатися в цій битві, та раптом згадуєте про хлопця, який живе на другому поверсі по сусідству з вами. Хіба він не ЧЕРВОНИЙ? Хіба не він під час останньої зустрічі наважився звернутися до голови зі злободенним питанням вивозу сміття? Так, це той самий хлопець!

Попросіть його допомогти вам, і ви одразу побачите, як справи почнуть вирішуватися. Можливо, вам доведеться трохи мотивувати його, пояснивши, що ці справи переплітаються і з його власними інтересами теж. Але він все зробить. Дещо навіть дуже швидко. Постачальник, який годував обіцянками, зв’яжеться з вами знову, а той хлопець з другого поверху буде спати спокійно, як і до цього, незважаючи на прокльони інших.

Загалом ви будете праві, якщо скажете, що сильні сторони ЧЕРВОНИХ часто виражені дуже яскраво. Вони справді максимально відкриті

у своїй поведінці, і визначити людей цієї поведінкової моделі зовсім не складно. Незважаючи на те, що з роками більшість ЧЕРВОНИХ вчиться реагувати стриманіше, зазвичай характер не зазнає остаточних змін. У будь-якому разі це буде «повний вперед» — з усіма відповідними наслідками.

ДО ЦЬОГО НЕ БУЛО КРАЩЕ — ЗАБУДЬТЕ ( І ЗАБУДЬТЕ ЯКОМОГА ШВИДШЕ)

ЧЕРВОНИЙ не буде сліпо триматися своєї точки зору, коли переконаний, що існує краще рішення. Він має гострий розум і може з легкістю перевзутися в повітрі. Однією з переваг подібної поведінки є те, що ЧЕРВОНИЙ не відкидає ідеї оточення, якщо не має власної. Все, що може дати поштовх на майбутнє, потребує вивчення.

Іноді рішення можуть з’являтися навіть дуже швидко, однак прагнення до постійного розвитку задає стійку та гнучку динаміку. Те, що впродовж довгого часу працювало в звичайному ритмі, ЧЕРВОНІ виведуть на новий рівень розвитку. Деякі люди назвуть такий підхід зайвим, та якщо ви запитаєте в ЧЕРВОНОГО, навіщо він почав змінювати те, що й так нормально функціонувало, відповідь буде наступною: тому що я міг.

Безумовно, ця модель поведінки ЧЕРВОНИХ також має свої недоліки. У порівнянні з іншими поведінковими типами, у своїй роботі такі люди стомлюються швидше. Коли люди «зеленого» чи «синього» типів поведінки тільки звикають до нових умов і думають, що пізнали робочий процес, ЧЕРВОНІ вже намітили шлях для переходу на інший етап розвитку чи роботи.

Добре це чи погано? Як думаєте ви?

ПІДСУМКИ ОГЛЯДУ ЧЕРВОНОЇ МОДЕЛІ ПОВЕДІНКИ

То що ви скажете? Знаєте ЧЕРВОНИХ у своєму оточенні? Якщо ви хочете познайомитися з відомими представниками «червоної» моделі поведінки, ви завжди можете домовитися про зустріч з Йоном Фредрі-ком Райнфельдтом, Мікаелем Персбрандтом, Гунде Сваном та Хансом Йораном Перссоном.