Читать «Боен клуб» онлайн - страница 10

Чак Паланик

Това е животът ти и той свършва минута по минута. Събуждаш се на „Кливланд Хопкинс“.

Събуждаш се на „Сий Так“, отново.

Ти си прожекционист и си уморен и ядосан, но най-вече ти е скучно. Започва се с това, че вземаш порнографски кадър от колекцията на някой друг прожекционист, която си намерил сбутана на скришно в кабината, и монтираш тоя кадър с щръкнал червен пенис или зейнала влажна вагина в друг филм.

Това е някой от онези приключенски филми с животни, дето пътуващо семейство зарязва кучето и котката и те трябва да намерят пътя към дома. В трета ролка, точно след като кучето и котката, които говорят с човешки глас и си приказват помежду си, са яли от кофата за боклук, се мярва ерекция.

Това е работа на Тайлър.

Един-единствен кадър от филм минава на екрана за една шейсета от секундата. Разделете една секунда на шейсет равни части. Толкова трае ерекцията. Членът се извисява колкото четириетажна сграда над хрупащата пуканки аудитория, хлъзгав, червен и ужасен, и никой не го вижда.

Събуждаш се на „Логан“, пак.

Ужасно е да се пътува така. Ходя на срещите, на които шефът ми не иска да ходи. Водя си бележки. Ще ви се обадя.

Където и да отида, прилагам формулата. Ще запазя тайната непокътната.

Проста аритметика.

Това е текстова задача.

Ако една нова кола, произведена от моята компания, тръгне от Чикаго на запад с шейсет мили в час, задният диференциал блокира и колата катастрофира и изгори заедно с пътниците, то дали компанията ми ще започне акция по замяна на тази серия автомобили?

Вземете броя на действащите превозни средства (A), умножете го по вероятния процент на злополуки (B), а после умножете резултата по средната цена на извънсъдебните споразумения (C).

A по B по C е равно на X. Толкова би ни струвало, ако не започнем акция по замяна на тази серия.

Ако X е по-голямо от цената на акцията за замяна, ние я започваме и никой не е ощетен.

Ако X е по-малко, не я започваме.

Навсякъде, където отида, ме чака изгоряла, смачкана черупка от кола. Знам къде са всички скелети. Смятайте го за гаранция, че няма да загубя работата си.

Хотелско време, ресторантска храна. Навсякъде, където отида, заформям мънички приятелства със седящите до мен хора от „Логан“ през „Криси“ до „Уилоу Рън“.

Работя като координатор по кампаниите за замяна на коли с фабрични дефекти, обяснявам на приятеля за еднократна употреба, седящ до мен, но смятам да изградя кариера като мияч на чинии.

Събуждаш се на „О’Хеър“, пак.

След това Тайлър монтира пениси във всичко. Обикновено в едър план. Или пък вагини колкото Големия каньон с ехо, четири етажа високи и пулсиращи от изпълнилата ги кръв, докато Пепеляшка танцува с принца и хората ги гледат. Никой не се оплаква. Хората ядат и пият, но вечерта вече не е същата. На хората им се гади или се разплакват, без да знаят защо. Само колибри би могло да сгащи Тайлър на местопрестъплението.

Събуждаш се на летище „Кенеди“.

Омеквам и се подувам в мига на приземяването, когато едното колело докосва пистата, но самолетът се килва настрана и се колебае да се изправи ли, или да се преобърне. В този миг нищо няма значение. Загледай се в звездите и изчезваш. И багажът ти няма значение. Нищо няма значение. Лошият ти дъх — също. Навън, зад прозорците, е тъмно, а отзад реват турбините на моторите. Корпусът виси накриво под рева на турбините и никога вече няма да ти се налага да попълваш формуляр за разходи. За разходи на стойност над двайсет и пет долара се изисква фактура. Никога вече няма да ти се налага да се подстригваш.