Читать «Бандерівка» онлайн - страница 38

Татьяна Лебедева

Саша теж відчув цей емоційний підйом, що об'єднав тисячі українців. Самовідданість і жертовність людей торкала до сліз, до клубка в горлі. Його колеги несли свої гроші на допомогу майданівцям. Богдана відкрила банківський рахунок і регулярно отримувала на нього від своїх друзів і підписчиків перекази, на які купувала їжу та ліки. Київські бабусі піклувалися у своїх квартирах про іногородніх поранених. Так на тлі агресії з особливою силою спалахнула людяність.

І тим неприємніше було Саші отримувати дзвінки з батьківщини. Мама плакала і просила його поїхати з «этой Бендеровщины». А брат надсилав ролики з Ютуба, на яких юні нацисти маршували по Хрещатику і кричали: «Москалів на ножі».

— Дай-но я подивлюся, — сказала Богдана. — Мені здається, я знаю, звідки це відео. Рік тому, минулої зими, футбольні фанати Ультрас влаштовували мітинг на підтримку сім'ї Павличенко. Це гучна кримінальна справа: батька та сина заарештували нібито за вбивство судді, який незаконно позбавив їх квартири. Ультрас виступали за їхнє виправдання. Це марш футбольних хуліганів Хрещатиком. Пам'ятаю, я тоді зустрілася з купою цих підлітків у метро. І так, ця купка фанатів — націоналісти, тоді вони своїм маршем шокували Київ.