Читать «Афонський пройдисвiт» онлайн - страница 13

Iван Нечуй-Левицький

- Ой, спаси нас, господи, i помилуй! Не вийду й я: такi великi схiдцi! - сказав Iсакiй i без сорому сiв на сходах.

- Ой господи, спаси нас, грiшних! Не вилiзу й я! - сказав Єремiя i, ступивши на сходи, спiткнувся та й сiв.

Отець Тарасiй якось вилiз сам на сходи. Копронiдос повиводив попiд руки на сходи ченцiв.

- Як же ми тепер посходимо наниз звiдсiль? Ще порозкочуємось, як онуки, по сходах, - бiдкався отець Палладiй.

Не встиг вiн цього промовить, як Єремiя вже спiткнувся на крутих сходах.

- Ого! Отець карлюка вже внизу! Хоч маленький, але спiшненький, - обiзвався Тарасiй.

Копронiдос мусив брати кожного ченця пiд плечi й позводив їх з сходiв, а потiм повiв по алеї, як поводатар водить слiпих старцiв.

- Як часом заманеться вам, чеснi отцi, печених єгипетських м'ясiв та "говяд" або чого питного, то я вам носитиму в келiї; прикрию чим-небудь та й принесу в хустцi, - сказав Копронiдос.

- Менi печене порося на вечерi! - сказав Палладiй.

- А менi питного чого… знаєте… спирту, рому, - обiзвався Iсакiй.

- Добре, добре! Моя Мелетiя спече i порося, i iндика, i чого схочете, тiльки давайте грошi, - сказав Копронiдос.

- Добрий ви i богобоящий чоловiк, i до монастиря ревнивий, - сказав отець Палладiй.

394

- Спаси вас, господи, i помилуй за добре дiло! - обiзвався Iсакiй.

- I не введи нас в iскушення! - молився отець Єремiя i хотiв перехреститись, але рука його не слухалась i не достала до чола.

- Ой господи! Спаси i помилуй нас, грiшних! Дивнi дiла твої, господи! В головi грають музики, гудуть цимбали та неначе б'ють у бубни, - мимрив отець Iсакiй.

Отець Тарасiй, коливаючись на ногах, збився з дороги, звернув з алеї на траву. На травi покотом спали прочани, чоловiки й баби. Тарасiй, одбившись од поводатара, потрапив на сонних бабiв та молодиць.

- Дивнi дiла твої, господи! Чи я в монастирi, чи на полi бранi ходжу по трупах убiєнних? - метикував отець Тарасiй i наступив на сонну бабу. Баба прокинулась i ойкнула з переляку. Тарасiй опам'ятався й повернув цабе на алею. Копронiдос порозводив чорноризцiв по опрiчних келiях i вертався додому.

- Заплутались трошки коропи в моїй мережi: час приступати до дiла. Заплатять ченцi менi i за поросята, i за iндики, i за ром, i за пуншi… Заплатять щедро, - промовив нишком Копронiдос, почуваючи пахощi чернечих тисячок.

Другого дня Копронiдос послав на базар Мелетiю, звелiв їй купити порося та годованого iндика, а сам побiг у магазин i купив два покрiвцi на аналої. Перед пiзньою службою божою вiн прийшов до церкви заздалегiдь i, викликавши через послушника отця Палладiя, подав йому чудовi парчевi покрiвцi з бiлим полем, з чудовими дрiбненькими квiтками. I ченцi, i послушники позбiгались, щоб подивитись на щедрий дар богобоящого купця.

А пiсля вечернi, того ж таки дня, Копронiдос знов з'явився на монастирськiй алеї. Вiн нiс у руках уже iнший дарунок, зав'язаний у червону велику хустку: печене порося з начинкою для отця Палладiя та печеного iндика для отця Тарасiя. Другого дня знов заманячила на монастирськiй алеї чорна Копронiдосова борода. Вiн знов нiс у руках здоровий узел.