Читать «Афонський пройдисвiт» онлайн - страница 11

Iван Нечуй-Левицький

- Паничi ходять до церкви, щоб моргать на паннiв, а не молитись, - обiзвався отец Тарасiй з смiхом.

- Ой правда, правда! - знов обiзвався Копронiдос, ще й важко, але якось роблено зiтхнув.

- Грiх твориться в храмi: не стоять на службi благообразно, осклабляються устами, - додав Єремiя.

- А говiють - тiльки в рот вiють, - додав Тарасiй i влив у рот трохи не пiвстакана пуншу, захлинувся й став кашляти, навiть чмихать.

- Кажуть, що в Петербурзi якийсь болярин завiв нову вiру; сам проповiдує в своїх позлащенних чертогах, а боляринi грають на органах чи на фортеп'янi та спiвають, та козлогласують. Ой, господи, спаси нас! - сказав Iсакiй.

- Кажуть, що цар звелiв тому єресiарховi виїхати з Петербурга. А вiй i каже: скажiть царевi, що виїду з города разом i воднораз, в одну годину, на чотирьох заставах. Ото цар звелiв стерегти, застави, i з усiх чотирьох застав в одну й ту саму хвилину виїхав той єресiарх i поїхав за границю на теплi води, - промовив авторитетно отець Єремiя.

- Ото, скажiть! Такi чуда, як i на Афонi, - обiзвався Копронiдос.

- Не так-бо було! То Пашков, великий багатир, завiв нову вipy в Петербурзi. А ви, отче Єpeмiє, мiшаєте одне з другим. То колись були масони в Петербурзi, що накладали з чертами, - сказав iронiчно отець Палладiй, обертаючись до Єремiї, як до непросвiченого простого селянина.

- Суєта настала на свiтi. Мир загруз i бабляється у гpixax, як свиня в барлозi, - далi тяг свiй плач отець Єремiя.

- А! Враг його бери! Нам байдуже! - сказав отець Tapaciй, виливаючи в рот пунш.

Пiсля чаю та пуншiв Мелетiя застелила стiл скатертиною, принесла двi тарiлки пирогiв, поставила тарiлки з шинкою, ковбасами, оселедцями, iкрою та сиром. За пирогами та закускою з'явились на столi пляшки з горiлкою, наливкою та винами. Копронiдос налив ченцям по чарцi горiлки. Ченцi з смаком випили разом, неначе москалi бахнули з рушниць по командi.

- Прошу, святi отцi, закушувати; от м'ясне, а от рибне. Це пирiжки з рибою, а оце з м'ясом: хто чого хоче. В нас, в грецьких монастирях, чорноризцi їдять i м'ясо. А як у нас їдять у монастирях м'ясо, то й вам не rpix, - сказав Копронiдос, щоб надати смiливостi братiї.

- Який тут rpix! - сказав отець Тарасiй i кинувся на ковбаси. - "Не входяче в уста поганить чоловiка, а виходяче з уст".

- Та воно-то так! Нiгде правди дiти, - обiзвався отець Палладiй i кинувся до шинки з жадобою, бо вже довго пiснюкав у монастирi. Отець Iсакiй та Єремiя, одначе, крiпились i закушували горiлку пирогами з рибою. Єремiя тiльки поглядав скоса на ковбаси. Пiсля закуски Мелетiя принесла на полумиску здорового начиненого коропа, а пiсля коропа подала шматок печеного поросяти з начинкою; порося було сите, пахуче, з закарцюбленим хвостиком; вона ще й подала хрiн до його мов на великдень. Отець Тарасiй не ждав навiть, поки його попросить хазяїн, i кинувся на порося, як вовк на ягницю. Отець Палладiй одкраяв i coбi добрий шматок. Iсакiй та Єремiя аж скривились i мовчки дивилися на ситеньку поросятину. Тепла пахуча пара од поросятини страшенно дратувала в їх апетит.