Читать «Александър. Добродетелите на войната» онлайн - страница 60

Стивън Пресфийлд

Граник е бърз, но през брода може да се мине. Водата ще стигне до над коленете на конете ни и до бедрата на пехотинците.

Плътна вражеска конница е строена на скалистия отсрещен бряг. Не е въоръжена с копия за мушкане като нашите, а с дротици. Когато влезем в реката, те ще почнат да ги хвърлят. Първата вълна ще е ужасна, втората — още по-страшна.

Прекосявам фронта на сто и осемдесет метра от Граник, успоредно на брега. Още съм на осемстотин метра от края на десния ни фланг.

Замисълът ми е следният.

На десния край съм поставил страховити щурмови сили, цялата Конница на хетайрите, подсилена с нашите критски стрелци и копиехвъргачите ни от Агриания. Мемнон ясно ги вижда. Те са точно срещу него. Вижда и че аз се насочвам натам с Царския ескадрон. Това е заблуда.

Силите, които се надявам, че той не вижда, са вляво от това крило, скрити като част от по-широката бойна линия. Те се състоят от ескадрона хетайри на Сократ Червенобрадия, подсилен с две роти лека пехота начело с Филиповия син Птолемей (наричан Жилото, понеже в родината гледа пчели). Двестате души на Жилото са грижливо подбрани, всичките доброволци, които получават двойна надница и са най-младите и най-бързи воини в армията. Обучени са да действат пеш заедно с конница срещу конен противник. Не носят броня, сигурността им зависи от бързината им и от леките им, но яки щитове „пелта“, както и от мястото им сред редиците на атакуващите конници. Въоръжени са с три и половина метрово копие и дълъг меч за мушкане. Никога не ги бях използвал, освен в планините срещу диви племена. Те могат да настъпват с конницата на кратки разстояния като тук, при Граник, и ще нанесат огромни поражения, убеден съм, в сблъсъка, до който със сигурност ще се стигне в реката и на скалите оттатък. Освен хетайрите на Червенобрадия и леката пехота на Птолемей Филипов щурмовите сили ще разполагат с превъзходната Царска пехота начело с Птолемеевия брат Атал, пеонската лека конница на Аристон и четири ескадрона Царски копиеносци под командването на Аминта Арабайов, който ръководи и цялата тази сила.

Планът ми е да привлека вниманието на врага със странността на моето настъпление все по-нататък по фланга. Искам той да се подготви за атака от моя страна. Искам да прехвърли от центъра си колкото може повече ескадрони, за да отговори на страничното ми придвижване. Ала първият удар няма да дойде от мене. Ще дойде от Червенобрадия.

„Насочвай и заблуждавай“ е чудесно име за подвеждаща маневра. Дали Мемнон ще я разпознае? Ще успее ли да убеди своите персийски господари? Стигат ми трийсет секунди колебание и за него ще е късно.

Продължавам да се придвижвам. Покрай Червенобрадия. Пред хетайрите. По фланга. Врагът вече реагира. Роти се изтеглят от неговия център и тръгват надясно.

— Пращай Рижия.

Теламон дава знак. Знамената на Червенобрадия се развяват напред. Те са зад мене, с Царския ескадрон вече сме ги подминали. После са капитаните на Рижия по фланга. Накрая самият Риж на своя жребец Хищни. Редиците се хвърлят напред.