Читать «Победителят е сам» онлайн - страница 64

Паулу Коелю

Агенциите, разбира се, казват, че ще го направят, но трябва да се изчака, момичето е още в началото на кариерата си. В действителност тези агенции нямат никакви връзки извън модния свят, печелят добър процент, конкурират се с други агенции, пазарът не е чак толкова голям. Нека изсмучат всичко възможно сега, преди времето да отлети и манекенката да прехвърли опасната граница от двайсет години, когато кожата й ще се окаже съсипана от прекомерната употреба на кремове, тялото й от храненето с нискокалорична храна, а умът й от лекарствата за потискане на апетита, които накрая правят погледа и главата абсолютно празни.

Противно на това, което разказват легендите, те покриват разходите си сами — пътуване, хотел, вечните салати. Асистентите на дизайнерите ги викат да участват в кастинг, тоест подбор за ревю или фотосесия. В този момент те се изправят пред хора в неизменно лошо настроение, които се възползват от малкото си власт, за да се справят с ежедневните разочарования. Никога не казват и една поощрителна дума — най-честият коментар е „ужас“. Тръгват си от един кастинг, отиват на друг, вкопчват се в мобилния си телефон, сякаш е спасителна отломка, сякаш е божествена връзка с Висшия свят, в който мечтаят да израснат, да намерят мястото си отвъд красивите лица и да се превърнат в звезди.

Родители се гордеят с дъщерята, която е започнала толкова добре, и съжаляват, задето са казвали, че тази кариера е неподходяща — в края на краищата печели пари и помага на семейството. Приятелят изпада в пристъпи на ревност, но се контролира, понеже е добре за егото му да е с професионален модел. Агентите работят едновременно с десетки други момичета на същата възраст и същите фантазии и имат точните отговори на неизменните въпроси: „Възможно ли е да участвам в Седмицата на модата в Париж?“, „Не смятате ли, че имам достатъчно харизма, за да се пробвам в киното?“ Приятелките завиждат тайно или явно.

Моделите ходят на всички партита, на които ги канят. Държат се, сякаш са много по-важни, отколкото изглеждат, но вътрешно знаят, че ако някой успее да проникне през изкуствената ледена стена, която издигат около себе си, ще е добре дошъл. Гледат на по-възрастните мъже с някаква смесица от погнуса и привличане — знаят, че в джоба им се крие ключът за света на звездите, ала в същото време не искат да бъдат смятани за луксозни проститутки. Винаги са с чаша шампанско в ръка, но то е просто част от имиджа, който се опитват да наложат. Знаят, че в алкохола се съдържат неща, които могат да навредят на фигурата им, и предпочитаната напитка е негазирана минерална вода. Въпреки че не се отразява на килограмите, газираната вода подува корема. Имат идеи, мечти, достойнство, макар че всичко ще изчезне някой ден, когато вече няма да успяват да прикриват ранните признаци на целулита.