Читать «Победителят е сам» онлайн - страница 204

Паулу Коелю

Никога не съм мислила да бъда модел. Още повече, никога не съм мислила, че мога да се влюбя. Зная, че любовта може да живее само ако е на свобода, но кой е казал, че съм нечия робиня? Аз служа единствено на сърцето си, затова товарът е лек и изобщо не ми тежи. Избрах те още преди ти да ме избереш. Впуснах се в приключение, което изглеждаше невъзможно, и без да се оплаквам, поех всички рискове — от обществените предразсъдъци до проблемите с моето семейство. Преодолях всичко, за да съм тук с теб тази вечер, да се наслаждавам на вкуса на победата от едно чудесно ревю и да разбера, че имам и други възможности в живота. Зная, че ги имам с теб.

Приятелката й ляга до нея и отпусна глава в скута й.

— Един чужденец ме накара да се замисля. Срещнах го тази вечер, докато бях там сама в тълпата, без да зная какво да кажа. Попитах го какво прави на партито, а той ми отвърна, че е изгубил любовта на живота си, дошъл е да я отведе, но вече не е сигурен дали иска точно това. Накара ме да се огледам наоколо — край нас имаше самоуверени хора, покрити със слава и завоевания. Каза ми: „Те не се забавляват. Смятат, че са стигнали до върха на кариерата си и неизбежното спускане надолу ги плаши. Забравили са, че пред тях е целият свят, който чака да бъде покорен. А са забравили, защото…“

— … защото са свикнали.

— Именно. Притежават много неща, но нямат мечти. Заобиколени са с решени проблеми, одобрени проекти, преуспяващи фирми, за които дори не е необходимо да се грижат. Сега им остава единствено да се страхуват от промяната. Затова ходят от парти на парти и от среща на среща — за да не им остава време да мислят. За да се виждат все със същите хора и да вярват, че всичко продължава постарому. Стабилността е заменила мечтите им.

— Съблечи се — казва приятелката й, без да коментира думите й.

Жасмин става, сваля дрехите си и се пъхва под завивките.

— Ти също се съблечи. И ме прегърни. Толкова много се нуждая от твоята прегръдка, защото днес мислех, че ще ме оставиш да си тръгна.

Приятелката й сваля дрехите си и гаси лампата. Жасмин веднага заспива в прегръдките й, докато тя остава будна известно време. Гледа тавана и мисли, че понякога едно момиче на деветнайсет е по-мъдро от жена на трийсет и осем. Да, колкото и да се страхува, колкото и неуверена да се чувства в този момент, е принудена да порасне. Срещу себе си ще има могъщ неприятел — XX със сигурност ще й създаде всякакви възможни затруднения, за да й попречи да участва в Седмицата на модата през октомври. Първо ще се опита да купи марката й. Тъй като това ще е невъзможно, ще се опита да я злепостави пред Федерацията, като каже, че не е удържала на думата си.

Следващите месеци ще са много трудни.

Но онова, което XX, както и никой друг на света не знае, е, че тя притежава абсолютната и пълна власт да победи всички трудности — притежава любовта на жената, която сега е сгушена в ръцете й. За нея би направила абсолютно всичко, освен да убие човек.

С нея е способна на всичко — включително да победи.

01:55 ч.

Частният самолет на неговата компания вече е с включени двигатели. Игор заема любимото си място — втори ред, ляво — и чака да отлетят. Когато светлините за коланите угасват, той отива до бара, налива си щедро количество водка и я изпива на един дъх.