Читать «Наемниците на Дендарии» онлайн - страница 56

Лоис Макмастър Бюджолд

Елена сподави смеха си и надникна над рамото му. Светлината от екрана посребри профила й, зави му се свят от аромата на косите й, плъзнали се напред като водопад.

— Откри ли нещо?

Майлс влезе в три погрешни директории подред, изруга и концентрира вниманието си.

— Да, мисля че открих нещичко… Трябваше да взема под внимание далеч повече фактори, отколкото си представях в началото. — Пръстът му пробяга през холограмата: — Ето първият ни товар…

На екрана се изписа дълъг списък от стоки.

— Селскостопански машини — прочете заглавието най-отгоре Елена. — Място на доставка: Фелиция… Къде се намира това?

— Една страна на планетата Тау Верде IV, където и да се намира тя… Пътуването ще трае четири седмици. Бях започнал да изчислявам разходите — гориво, продукти и всичко останало… От резервните части до тоалетната хартия… Но не това е най-интересното. С превоза на този товар ще бъда в състояние не само да покрия разходите по полета, но и да се издължа на Калун… Всичко ще приключи доста време преди да изтече срока на полицата, която му подписах. — Гласът му изгуби голяма част от ентусиазма си:

— Признавам, че доста надцених възможностите на РГ-132 и едва ли щях да покрия навреме полицата… Поддръжката на кораб от този тип е доста по-скъпа, отколкото очаквах… Но това ми стана ясно едва сега, когато приключих с изчисленията… — Пръстът му се насочи към една цифра на екрана: — Но виж каква сума предлагат тия… Освен това стоката е готова за незабавна експедиция.

Веждите на Елена леко се свъсиха.

— Но това е чудесно! — възкликна тя. — С един курс изплащаш целия кораб! Но…

— Какво „но“? — усмихна се той.

— Защо тогава никой не те е изпреварил? Виждам, че стоката от доста време е на склад…

— Умно момиче! — похвали я той. — Продължавай.

— Виждам, че плащат след доставката. Но може би това е нормална практика…

— Да-а-а… — проточи Майлс. — Друго?

— Нещо не е наред — облиза устни тя.

— Точно така — усмихна се той. — Нещо не е наред…

— Трябва ли да гадая? — попита тя и с мъка потисна една прозявка. — Защото ако трябва, предпочитам да се върна в леглото…

— Е, добре, ще ти кажа. В момента на Тау Верде IV се води война. По всичко личи, че мащабите й надхвърлят регионален конфликт, което означава междупланетни бойни действия. Едната от страните в тази война е лишена от площадки за топлинно изстрелване, но не по своя вина. Изглежда са доста изостанали в технологично отношение, тъй като са прибегнали до услугите на флот от наемници. А защо този товар виси толкова дълго по складовете? Защото никоя от големите транспортни компании не рискува с полети до планета, на която се води война. Застрахователните компании отказват да изплащат евентуалните щети. Това до голяма степен важи и за малките независими превозвачи. Но не и за мен, просто защото аз не съм застрахован.

На лицето на Елена се изписа съмнение.

— Вероятно е опасно да пробиеш блокадата, нали? Ще трябва да приемеш проверка на товара…

— В случая можем да си го позволим, тъй като стоката е предназначена за другия край на планетата, далеч от бойните действия.