Читать «47 ронини» онлайн - страница 278

Джоан Виндж

19

Японски роман от началото на XI век, класическо произведение на японската литература. Предполага се, че е написан от благородничката Мурасаки Шикибу в разцвета на периода Хеян. — Б.пр.

20

Изработен от твърдо дърво меч, използван за тренировки в японските бойни изкуства. — Б.пр.

21

Исторически японски ритуал за отбелязване на пълнолетието. При момчетата това е било при навършването на 15 г., а при момичетата — на 13 г. — Б.пр.

22

Японска настолна логическа игра от типа на шахмата. — Б.пр.

23

Китайски йероглифи, които се използват в модерната японска писмена система, заедно с хирагана и катакана. — Б.пр.

24

Японски естетически мироглед, основаващ се на приемането на несъвършенството като изходна точка за търсенето на друга хармония. — Б.пр.

25

Японска вишна. — Б.пр.

26

Администрацията на шогуната. — Б.пр.

27

Дълга роба, носена върху кимоното. — Б.пр.

28

Буквално „външни васали“ — феодали, които са били опоненти на Токугава, за разлика от шинпан — „вътрешните васали“, т.е. приближените на рода Токугава васали. — Б.пр.

29

Връхна дреха без ръкави. — Б.пр.

30

Японско театрално изкуство, развило се през XIV век. Повечето персонажи в но — независимо дали мъжки или женски — носят маски. — Б.пр.

31

Философски трактат, написан през XVII век от самурая Миямото Мусаши. Книгата е посветена на изкуството на стратегията. Тя е своеобразен учебник по кенджуцу, описващ основните техники за използване на меча катана. Този трактат и днес се изучава от майсторите по бойни изкуства. — Б.пр.

32

Традиционен японски пояс. — Б.пр.

33

Панталон с много широки крачоли — традиционно облекло за самураите. — Б.пр.

34

Строго определена поредица от техники, които се изпълняват в също така строго фиксирани ритъм и време. Като цяло това е комбинация от удари и блокове, използвани при бой най-често с повече от един въображаем противник. — Б.пр.

35

Обръщение в японския език към учител или майстор. — Б.пр.

36

Вид шаран, наричан още „Брокатен шаран“, който се използва за декоративни цели в открити водоеми или водни градини. Получен е в резултат на дългогодишна селекция в Япония и Китай. — Б.пр.

37

Дълга тояга от арсенала на източните бойни изкуства. — Б.пр.

38

Литературен жанр на традиционната японска лирическа поезия. Хайку е най-късата поетична форма в световната литература. — Б.пр.

39

Живеещи в планините японски отшелници, които принадлежат към най-загадъчната от всички съществували в Япония секти, възникнала през IX-X в. — Б.пр.

40

Елемент от самурайския кодекс „Бушидо“, който включва задълженията, които самураят имал към своя господар, към подчинените си, към семейството, приятелите си и към обществото като цяло. — Б.пр.

41

Логическа игра, създадена приблизително преди 4300 години, водеща началото си от Древен Китай. Играта се характеризира с прости правила и дълбока стратегия. Го изпреварва шахмата със своите безброй варианти на разиграване. — Б.пр.

42

Ден на пролетното равноденствие, известен още с името Шунбум но Хи. — Б.пр.

43

Има се предвид малкият изкуствен остров Деджима в залива Нагасаки, където в периода 1639–1853 г. е имало холандски търговски пост. — Б.пр.