Читать «Тактика на грешките» онлайн - страница 140

Гордън Диксън

— Но какво добро ще ни донесе това, след като ще е в техни ръце?

— Няма да е за дълго. Окупационните сили са от Хармония и Асоциация, и тяхната религия и дисциплина ги прави чудесни точно като такива — но това е всичко. Те гледат с пренебрежение на всеки, който ги наема, и в минутата, когато заплащането им спре, ще си приберат багажа и ще си заминат вкъщи. Да почакаме една седмица. В края на този период или Дау ще е победил, или аз. Ако е той, ти все още ще можеш да преговаряш с него. Ако победя аз, твоите окупатори ще си приберат багажа и ще напуснат по мое нареждане.

Мондар го изгледа подозрително.

— Защо точно една седмица?

— Защото няма да бъде повече — отговори Клетус. — Наемането на хора от Хармония и Асоциация показва, че Дау е готов да свали картите.

— Така ли? — Мондар продължаваше да го наблюдава внимателно. Клетус откровено посрещна погледа му.

— Точно така — каза той. — Известен ни е броят на войските, с които разполага Дау. Това можехме да преценим от броя на частите, които Коалицията и Съюзът са пръснали поотделно в новите светове. Дау трябваше да използва всичките, за да ангажира дорсайците в дребни войни. Не му бяха останали никакви резерви. Но, заменяйки своите военни части с такива от Хармония и Асоциация, той можеше да изтегли временно една достатъчно голяма сила, с която да ме унищожи. Следователно, появата на тези наемници на Мар е показателно, те Дау е готов да свалим картите.

— Как може да си така сигурен, че наемането на тези войски означава точно това, а не нещо друго?

— Разбира се, че съм, защото аз бях този, който първи предложи наемането на войски от Хармония за такива цели.

— Ти си предложил? — Мондар беше озадачен.

— Преди известно време минах през Хармония за да поговоря с Джеймс Ръка Господна и му предложих да наема членове на Войнстващата църква като суров материал, за да увеличи официалния брой на дорсайците. Предложих му ниска цена за хората му. Не беше необходимо голямо въображение, за да предположа, че веднъж приел идеята, той щеше веднага да се опита да получи по-висока цена от Дау, за същите хора, за същата цел.

— А Дау, естествено, разполагайки със средствата на Съюза и Коалицията може да си позволи да плати по-висока цена — каза замислено Мондар. — Но ако това е вярно, защо Дау не ги нае по-рано?

— Защото поставяйки ги срещу моите дорсайци, щеше много бързо да стане ясно, че те не притежават никакви военни умения — отвърна Клетус. — Единствената полза от тях, е да ги използва за кратко като замяна на елитните си войски, които иска да изтегли тайно.

— Ти изглеждаш много сигурен в това, Клетус.

— Това е напълно естествено. Към това съм се стремил от момента когато седнах на масата с Дау и всички вас на борда на онзи кораб.

Мондар повдигна вежди.

— Толкова много планиране и усилия? — отбеляза той. — И въпреки това не би могъл да си така сигурен, че Дау ще постъпи точни както ти смяташ.