Читать «Любовник на смъртта» онлайн

Борис Акунин

Annotation

Ераст Фандорин, статски съветник в оставка, се завръща след дълго отсъствие в родината. Поради обтегнатите му отношения с новия губернатор на Москва Фандорин се подвизава под чуждо име — защото веднага след пристигането си се замесва в загадъчна история, която озадачава бившите му колеги от полицията.

Случаят отвежда Фандорин в московския подземен свят. В калта и мизерията на бедняшките квартали, където по-силният винаги има право, сред бандите, безчинстващи под безразличния поглед на полицията, израства изключително красиво момиче с тежка съдба. Московските бандити си съперничат, за да спечелят любовта й, дори представителите на властта не остават безразлични пред нейния чар. В желанието си да привлече вниманието й, едно бедно момче тръгва да търси съкровище — но до легендарното съкровище, скрито в подземните лабиринти на столичния град, се опитва да се добере и някой друг — жесток убиец, оставил след себе си кървава диря. Всеки, научил тайната на скритото богатство, загива от ужасна смърт — единствено Фандорин се досеща чие дело са зверските убийства, но когато застава лице в лице с убиеца, дори той не може да предвиди кому е писано да остане жив.

Борис Акунин

Как Сенка за първи път срещна Смъртта

Как Сенка стана хитрованец

Как Сенка се установи на новото място

Как Сенка се запозна със Смъртта

Как Сенка хвана съдбата за опашката

Как Сенка се прояви

Как Сенка участва в истинска акция

Как Сенка седя в долапа-нужник

Как Сенка бяга и се крие, а после хълца

Как Сенка търсеше съкровището

Как Сенка бе заловен

Как Сенка забогатя

Как Сенка живя много богато

Как Сенка стана любовник на Смъртта

Как Сенка си развърза езика

Как Сенка стана свидетел на кучешка сватба

Как Сенка се разочарова от хората

Как Сенка прекали с дроселовата клапа

Как Сенка плака

Как Сенка дедуктираше

Как Сенка четеше чужди писма

Как Сенка злорадстваше

Как Сенка стана чифутче

Как Сенка стана мадмоазелка

Как Сенка стана фурсетка

Как Сенка се яви на изпит

Как Сенка въртя глава

Как Сенка въртеше глава

Как Сенка чете вестник

info

notes

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

Борис Акунин

Любовник на смъртта

Как Сенка за първи път срещна Смъртта

Отначало естествено не се е казвала така, а някак най-обикновено, както си е редно, Маланя, да речем, или Агрипина. И презиме. Как иначе без презиме? Шаро, дето тича из двора, е без презиме, а човек задължително има и фамилно име, затова е човек.

Но когато Сенка Скорик я видя за първи път, тя вече беше с прякора си. Никой не я наричаше другояче, никой не й помнеше името и презимето.

А я видя по следния начин.

С момчетата седяха на пейка пред дерюгинския дюкян. Пушеха и си бърборясваха.

По едно време спира кабриолет: гумени колела, спиците боядисани златни, гюрукът от жълта кожа. И от кабриолета слиза една девица, каквато Сенка никога не беше виждал дори на Кузнецкия мост, дори на Червения площад по време на църковен празник. Не, не девица, а по-точно девойка или дори дева. Черната й коса сплетена и увита на венец, на раменете й копринен пъстроцветен шал, роклята й също копринена, цветовете се преливат, но не беше до шала и роклята. Лицето й беше такова… дори не знаеш как да кажеш какво. Погледнеш ли го — прималява ти. И Сенка примря.