Читать «В царството на Мрачния» онлайн - страница 99

Реймънд Фийст

Отец Джувон кимна одобрително.

— Така че би трябвало да е нещо абстрактно — продължи Валко и огледа четиримата мъже. — Може би общество, като Садхарин или Опустошителите.

— Да, но и нещо повече — каза Аруке и се обърна към Хиреа.

— Виждал съм те да убиваш, млади Валко — каза ветеранът. — Но ти не изпитваш удоволствие от това.

Валко сви рамене.

— Така е. Чувствам…

— Какво? — попита Деноб.

— Чувствам… някаква загуба. Дори когато съм разгневен и настървен, щом това отмине, чувствам някаква празнина. Младият воин, с когото се бих на изпитанието, синът на лорд Кеско… Виждал съм и по-слаби от него. Просто нямаше късмет да се изправи срещу мен. Ако се биеше с друг противник, днес щеше да служи на Садхарин. Не бях по-добър, а просто имах късмет. А късметът един ден се обръща.

Отец Джувон кимна.

— Така е. Заради шанса губим много добри воини, а запазваме някои по-слаби.

— Това е загуба — повтори Валко.

— Неправилно е — каза Аруке. — Щом си разбрал тази концепция, то аз съм готов да умра тази нощ.

— Защо искаш да умреш тази нощ? Защо въобще някой трябва да умира? Още ми е трудно да повярвам, но щом служиш на Бялото, то и аз ще служа с теб. Имам да науча много от теб и не е нужно да те обезглавявам още дълги години.

— Не. Трябва да се случи тази нощ.

— Но защо?

— Защото утре Камарийн трябва да има нов господар. Ще издигнеш майка си за управител и ще почнеш да правиш синове. Тя ще ти подбере подходящите жени, с добри връзки. Ще трябва да разбереш много неща, на които не мога да те науча. Настъпват времена на промяна, а ти трябва да се задържиш като владетел на Камарийн, за да изпълниш съдбата си.

— Каква е съдбата ми, че трябва да повярвам на всичко това?

— Майка ти ще ти обясни всичко, когато пристигне след два дни. Но преди да приключим си запазвам удоволствието да ти кажа главното.

Баща му го гледаше право в очите.

— Ти ще изградиш съюз, невиждан от Дните на Изковаването. Ще прекосиш с армия Звездния мост до Омадрабар и ще извършиш нещо, което никой в историята на дасатите не е постигал. Трябва да обезглавиш ТеКарана. Трябва да унищожиш Империята на Дванадесетте свята и да спасиш дасатите от Мрачния.

16

Лорд

Аруке се готвеше да умре.

— Това е ненужно и неправилно — опита се да възрази отново Валко.

— Още си млад — отвърна отец Джувон. — Имаш сила, таланти и си проницателен, но ти липсва опит.

— Послушай ги — добави коленичилият Аруке. — Отец Джувон ще остане тук като твой „духовен наставник“, а Хиреа и Деноб ще се отбиват често. Скоро ще се появят и други.

— Но най-вече, слушай майка си и отец Джувон — продължи той. — Те ще направляват сърцето и ума ти, за да изпълниш съдбата си. Трябва да си владетелят на Камарийн, а не просто нечий син. От жизнено значение е да се издигнеш бързо, защото наближава сериозна битка и трябва да си подготвен. Майка ти ще е добра господарка на замъка. Искрено съжалявам, че нямаше как да е до мен по време на моето управление. Тя ме научи на неща, за които не съм и предполагал. Съжалявам, че няма да я видя повече. С нея и с помощта на отец Джувон бързо ще натрупаш престиж и влияние. Двамата ще те наставляват и ще те пазят от тези, които ще искат да те смачкат, и от другите, които ще опитат да те повлекат надолу.