Читать «Л. Рон Хабърд Страх» онлайн - страница 55

Неизв.

- Значи животът ти се струва твърде скучен - каза усмихнато Томи. - Но сигурно не искаш да изпратиш някого в химическия факултет за малко нитроглицерин, нали? Или все пак искаш?

- Какво толкова съм направил?

- Ами нищо особено, само дето една от твоите студентки почти загуби съзнание от истерика. А останалите, или поне някои от тях, бродят наоколо и си мърморят нещо за дяволи и демони. Само не ми казвай, че си стигнал до моето мнение за тези неща.

- Не до твоето мнение - каза Лоури. - Човек е принуден да вярва в това, което вижда.

- Виж ти, виж ти, ето ти го и старият шаман Лоури! Ти наистина ли мислиш всичко, което според тях си им казал?

- А какво друго мога да мисля. От две денонощия ходя сред призраци и говоря с тях, преследвам ги и те ме преследват.

- Доста спокойно говориш за това.

- И защо не бива да съм спокоен?

- О, няма причина. Но си значително по-малко възбуден, отколкото през последните дни, по-точно -събота и неделя. А това… ами, още ли виждаш…

- Тук е - отвърна Лоури. - Човек може да свикне с всичко.

Вратата се отвори за втори път и те се обърнаха към влизащата Мери. Тя не знаеше за объркването, предизвикано от лекцията на Лоури и не искаше да го разпитва, явно усещаше, че може би тя самата е предизвикала някои от чудатите му постъпки. Изглеждаше поупла-шена, дори и като се усмихваше, но щом Лоури също й се усмихна, тя засия.

- Здравей, Джим. Здравей, Томи. Минавам за мъничко по съвсем домакинска причина, Джим. Хазната, колкото и да ми е неприятно, вече си показва дъното.

А пролетта и празният килер май искат дрехи и някои други покупки.

Лоури извади чековата си книжка.

- Ето затова - каза Томи, - никога няма да се оженя.

- Но е удоволствие-каза Лоури, докато пишеше чека.

- Имам два часа до следващата лекция - каза Томи. - Може ли да нося торбите?

- За мен е удоволствие да имам такова товарпо магаре - Мери леко се поклони.

Л оурн и даде чека и тя го целуна. Томи я хвана под ръка и двамата излязоха от кабинета.

Дали някаква сетивна илюзия караше Лоури за миг да усети вампирските зъби в устата й? Дали особеният ъгъл, под който светлипата падаше върху лицето й, го караше да вижда тези зъби? А дали обикповената ревност го накара да повярва, че видя изпълнен с любов поглед към Томи, когато излязоха?

Разтърси яростно глава, искаше да се освободи от тези ужасии мисли и се обърна към бюрото си - лице в лице с черепа. Ядосано сложи капака на кутията и я захвърли по-далече от себе си. Но капакът не се задържа, нито пък кутията остана върху купчината - черепът се изтърколи е кух звук и накрая спря с нос към пода. Той го ритна и черепът бавно тупна в ъгъла, откъдето слепите очни кухини го гледаха с мек укор. Един зъб беше паднал и се виждаше като кафяво петънце на килима.

ДЖЕЙМЗ ЛОУРИ Роден 1901 Починал 1940 Почивай емир

Мислите му съвсем се объркаха, вече не можеше да си спомни дали това е черепът на Себастиан или не е, даже дали е извадил нещо друго от гроба на Себастиан, освен пръст и един златен пояс. От дълбините на паметта му, претъпкани в училищните години, изплуваха думите, Да бъдеш или да не бъдеш, това е въпросът“. Произнесе ги на глас няколко пъти, преди изобщо да разбере какво казва. После си позволи мрачна шега - промърмори „Бедни ми Лоури. Аз помня го, Хорацио…“