Читать «Дългият изгрев на Ена» онлайн - страница 149

Евгений Гуляковски

— Ами опитните зайчета по всяка вероятност ще загинат.

— Не, Ротанов, ще се върнат в своето първоначално състояние, тъй като нямат отношение към миналото на тази планета и времето, прекарано там, ще бъде мнимо за тях, с други думи, все едно че не е съществувало.

— А мъката, болката, загубата на близките и най-после обикновените човешки страдания, и те ли са били мними?

— Разбира се. В съзнанието на участниците в експеримента не остава дори и спомен от това.

— А тогава, когато провеждахте вашия „експеримент“ те нищо ли не чувствуваха, кукли, роботи ли бяха?!

— Нито една секунда време не трябваше да изчезне от техния действителен живот на родната планета. Щом включвахме Хронара, те се връщаха в същия онзи миг, в който бяха взети. И за тях експериментът не съществувате, разбираш ли, не съществуваше.

— Защо крещиш?

— Извинявай. Ти имаш странно гледище за нещата. За теб като че ли средствата са по-важни от целта. Ние искахме да създадем щастлив живот за целия свят, за всички народи, които го населяват.

— Чувал съм някъде нещо подобно, с малко по-различна формулировка: „Целта оправдава средствата.“ Наистина после се оказало, че е невъзможно да се изгради щастливо общество с мръсни ръце. И кой ви е дал правото да се намесвате в развитието на една чужда цивилизация? Ама че „богове“, носители на „по-добра съдба“. Да бяхте се погрижили за собствената си планета! Знаеш ли в какво се превърна в края на краищата вашата Хидра?

— Какво е това Хидра?

— Хората така наричаха вашата Лаола. До нас достигнаха чудовищни деформирани остатъци от научната ви дейност.

— Вината не е наша… Ние търсехме безсмъртие, победа над времето. Ще дойде оня момент, когато и вашата цивилизация ще се изправи пред същите проблеми. Съдиш ни прекалено строго.

— Може и да си права. Твърде много развалини остават след неуспешните експерименти, твърде много мъка носят те на хората.

— Успокой се, Ротанов. От нашия експеримент не излезе нищо. Във всеки случай нищо добро.

— Така значи? Интересно, какво ли наричаш „лошо“, щом всичко останало е било „добро“?

— Караш ме да съжалявам, че подехме този разговор. Лично аз нямаше да го започна, ако не бях видяла камъка върху дланта ти — той не се подарява на първия срещнат.

— Добре. Ще се постарая да не те прекъсвам. А всичко, което мисля, ще ти го кажа накрая. Сега по-важна е информацията, с която разполагаш, а не засегнатото ти самолюбие… В крайна сметка всички ние ще трябва да поправим грешките, направени на тази планета.

Тя дълго мълча и Ротанов не знаеше ще й стигне ли смелост да признае, че е прав. Но той не можеше да постъпи другояче, не можеше да премълчи онова, което мислеше, защото търсеше в нея приятеля, съюзника и искаше да се разграничи от онова, което те бяха направили на тази планета и на далечната Реана.

— А какво представлява остров Рин? И той ли е ваша рожба?

— Това е бившата ни база. Тук се намираше биологичната лаборатория, където се създаваха различните биороботи, необходими за нашите експерименти. Освен това тук беше инсталиран Хронар. Но когато го включихме, стана… Не знам дали ще успея да ти обясня… Много неща не бяха ясни и за самите нас. Вероятно в момента на включването мощният енергиен импулс премести времето в обратна посока, това се случва понякога близо до големи маси, предразположени към гравитационен колапс…