Читать «Дългият изгрев на Ена» онлайн - страница 143

Евгений Гуляковски

— Есхин е човек, нали? — почти изкрещя той в широкото лице на робота, следвайки внезапно родилия се в съзнанието му план.

— Есхин е Есхин.

— Есхин е човек. И аз съм човек. Двамата с твоя господар сме от едно племе. Е, можеш ли да изпратиш на обработка Есхин?

Олег забеляза как затрепериха краката на робота и тъжното му лице се покри с предателска бледност.

— Какво говориш, човече! Есхин е велик! Само уважение…

— Престани със своето уважение! Представи си, че аз и той сме от едно племе, какво ще стане с теб, ако сега сгрешиш, как постъпват тук с роботите, нарушили основните правила на програмата?

— Нямам данни, че Есхин е човек! Никъде няма такива данни! — отчаяно извика роботът.

— А може би имаш данни, че Есхин не е човек? — зададе Олег най-коварния си въпрос, като се надяваше, че този орех от логиката да древните ще се окаже костелив за зъбите на робота. Имаше всички основания да продължи тоя идиотски разговор, поне за да спечели време, С всяка изминала секунда чувствуваше как неговият трениран организъм се справя с отровата, вкарана в кръвта му. Мисълта му ставаше по-ясна. Стоманеният обръч на болката, която притискаше слепоочията му, се разхлабваше. Бавно, внимателно той напрегна мускулите си, въздъхна дълбоко и задържа въздуха. Защо да не опита… Помещението имаше две врати, през едната влезе и не искаше да се връща обратно, там имаше силна охрана, оставаше му само един път — напред. Олег преодоля за един миг четирите крачки, които го отделяха от вратата, отвори я и изчезна, преди роботът да разбере какво е станало. През захлопнатата врата долетя отчаяният му вик.

— Есхин е човек! Есхин може да бъде човек, защото няма данни, които да опровергават това! Сега знам — великият Есхин е човек!

— Край, това ще му държи влага дълго време — измърмори Олег, като тичаше по дългия ярко осветен коридор. Явно по този път постъпваше обработеният и преминал през контрола „материал“. Вече не беше необходимо да се охраняват тези нещастници. За първи път през днешния ден той почувствува как у него се надига задушаваща вълна от гняв и разбра, че окончателно се е възстановил.

— Ще ви дам аз „великия Есхин…“!

Дължината на коридора беше около петдесет метра. Първата му работа бе да обърка преследвачите и да намери някакво оръжие. Още една врата… Добре, че няма ключалки — тук не са нужни, онзи, който извървява този път, едва ли ще се справи с ключалките.