Читать «Дългият изгрев на Ена» онлайн - страница 142

Евгений Гуляковски

— Име, фамилия, длъжност! Отговаряй веднага и бързо!

— Длъжност нямам, името си не помня! — без да се замисля отговори Олег. Не искаше засега да издава, че си е възвърнал паметта.

— Правилно. Длъжност ще получиш по-късно. Задавам следващия въпрос: кой е най-големият враг на нашия силно обичан остров?

— Не знам! — ясно рече Олег и веднага разбра, че този път сгреши.

— Не знаеш? — Масата се развълнува, повърхността й леко се нагъна, огромното чело се навъси, а ръчичките нервно затършуваха в книжата. — Какво правят ония от нормативния отдел! При мен постъпва абсолютно неподготвен материал! Ще трябва да те изпратя за допълнителна обработка!

Олег разбра, че няма какво да губи. Пред него стоеше робот. Обикновен биологичен робот от доста примитивен клас. Само дето се държеше малко странно за робот, съвсем по човешки се учуди… Роботите не умеят да се учудват. Все пак подобно тясно специализирано същество механизъм не може да има голям интелект. И той реши да се възползува от този факт и от още нещо: роботът сигурно имаше определена програма за работа. Трябва да го постави натясно, да го накара да излезе от релсите и да го принуди да вземе нестандартно решение. Като минимум това ще му даде допълнително време, а после ще действува според обстоятелствата.

— Не подлежа на обработка! — с все същия бюрократично уставен тон рече Олег.

— Не подлежиш на обработка? Това пък защо? — искрено се изненада роботът и неговото учудване подсили убеждението му, че е на прав път.

— Тайна. Но на теб, единствено на теб мога да се доверя.

Олег понечи да се приближи до робота, но той веднага отскочи.

— Хайде, хайде! Спазвай дистанцията! Няма да позволя никакви фокуси!

— Само исках на теб, лично на теб… — Олег се огледа: — Наоколо има врагове, разбираш ли, тайната не бива да се разгласява!

— На острова няма врагове! Можеш да говориш. Имам добър слух!

— Работата е там, скъпи приятелю, че аз съм Човек. А човекът не подлежи на обработка.

— Човек, човек, човек… — замърмори роботът, дебелите му уродливи устни се изкривиха в нещо средно между усмивка и гримаса на недоумение. Един от краката на масата трепна и неочаквано, странно извивайки се, почеса главата. Ако положението му не беше толкова трагично, този забавен у род щеше да го разсмее. Малките ръчички припряно прехвърляха картоните на масата, сякаш търсеха отговора между тях. Явно не го намери, защото роботът най-сетне попита:

— Какво е това „човек“?

— Същество, което притежава свобода на волята и разума. Знаеш ли кой те е създал?

— Разбира се. Великият Есхин. Най-висшето щастие е да изпълниш волята на Есхин. Тебе трябва да те поправят, скъпи „човече“, да те дообработят, за да разбереш висшата истина и най-после да познаеш в какво се крие щастието на всяко живо същество.

— И в какво се крие?

— В изпълнението на божествената воля на Есхин, само неговите планове…

Олег престана да го слуша. Нямаше време да вниква в смисъла на тези налудничави проповеди. „Явно с тоя няма да се разбера. Махнали са му всички ограничители а маниакалната програма, заложена в него, изисква безпрекословно подчинение, намерил съм с кого да споря на философски теми, за него ми е необходим прост и сигурен ключ, каквито са правилата, натъпкани в неговата дяволска програма. Интересно има ли тук охрана? Или този подвижен бюфет сам се справя с жертвите си? Вероятно има нещо, най-малкото оръжие, при това е нащрек и стига да използувам сила… Но как да я използувам, като не зная разположението на нервните му центрове… Сигурно има прекъсвач на програмата. Може би словесен, някаква кодова дума, но трябва да се знае.“ Фролов умееше да разговаря с тези твари. А Олег никога не беше обичал биороботите.